Do It Yourself
  • Hvorfor lukker ikke bildøren min riktig?

    click fraud protection

    En bildør som ikke vil lukke ordentlig, er ikke bare et kritisk sikkerhetsproblem, men også en invitasjon for tyver til å stanse bilen din.

    Som mange deler av kjøretøyene våre, er dørene en integrert sikkerhetssystem, som gir beskyttelse for passasjerer og sikkerhet fra tyver. Imidlertid blir de ofte oversett. Bildørene må åpnes, forbli stengt når du stenger og låser på forespørsel for å beskytte dyrebar last - du, passasjerene og eiendelene dine. Glem aldri at biler med ødelagte dørlåser lett kan kaste ut noen i en ulykke, spesielt hvis passasjerene ikke har på seg setebelter.

    På denne siden

    Slik fungerer en bildør

    En bil (eller lastebil) dør består av mange deler som må fungere sammen for å fungere skikkelig.

    Hovedkomponenten er låsemekanismen. Den befinner seg inne i dørmonteringen og går i inngrep med et døranker eller en strekk som er festet til karosseriet for å holde døren lukket. Betjening av det innvendige eller utvendige dørhåndtaket frigjør låsen fra ankeret, slik at døren kan åpnes. Andre deler inkluderer selve dørmonteringen, dørhengsler,

    dørlås, dørlåsning eller kabler og, hvis utstyrt, elektriske aktuatorer og brytere som låser eller låser opp en dør.

    Ting kan gå galt som kan forhindre at dørene dine lukkes trygt. Når det skjer, må du fikse dem, pronto.

    Hvorfor lukker ikke bildøren min?

    Som du vet er det farlig å kjør bilen din hvis døren ikke holder seg stengt. Her er noen av de vanligste årsakene til en dør som ikke lukkes ordentlig, og hva du kan gjøre for å fikse problemet.

    Låseproblemer

    En fast, bindende eller rusten dørlås, eller en dørlås som ved et uhell ble lukket da døren var åpen, vil hindre at en dør lukkes. Prøv å spraye litt WSD-40 eller olje på låsemekanismen. Vent noen minutter, og fjern deretter eventuell grunge eller skitt fra låsen med en ren fille. Pass på at du ikke "lukker" låsen mens du rengjør smusset. Arbeid dørhåndtakene et par ganger, og kontroller deretter om døren lukkes.

    Noen ganger kan låsen stenge ved et uhell. Se på låseposisjonen på døren som ikke vil lukke, og sammenlign den med en dør som lukkes normalt. Låsen skal være i "åpen" posisjon (ligner åpningen på bokstaven "C") for å gli over ankeret. Hvis den er i lukket posisjon (ingen åpning), ta en skrutrekker og skyv låsen forsiktig oppover eller roter den mens du bruker dørhåndtak for å løsne låsen.

    Bilens dørlås i åpen og lukket posisjonFamilie Handyman

    En defekt, slitt eller skadet låsereparasjon er best å overlate til mekanikeren å fikse.

    Dørhåndtak

    Dørhåndtak er plassert på innsiden og utsiden av en bildør. Når du trekker på innsiden eller betjener et utvendig dørhåndtak, trekker de enten ut en metallstang (eller annen ledd) eller trekker i en kabel som løsner dørlåsen fra ankeret. En binding eller fastklemt dør håndtak eller kobling vil la døren sitte fast i åpen stilling. La erstatte et feilfunksjonert dørhåndtak, dørlåsemekanisme eller en ødelagt låsefrigjøringskabel til proffene.

    Døranker

    EN døranker ut av justeringen forhindrer en dør i å lukke. Se på ankeret for å finne merker der låsen treffer ankeret. Løsne festeboltene for ankeret, flytt ankeret litt 1/16-in. om gangen opp/ned og inn/ut. Stram deretter til igjen og se om døren lukkes. Denne justeringen kan innebære litt prøving og feiling.

    Dørhengsler

    Hvis justering av ankeret ikke løser problemet, må du kontrollere dørjustering. Hvis døren er hengende eller mellomrommet mellom døren og fender er ujevne, er dørhengslene mest sannsynlig slitt på grunn av normal slitasje; bøyd fra døren som blåses opp av et vindkast; eller skadet fra å bli påkjørt under en ulykke. (Det kan også være at selve dørkarmen er vridd.)

    Fordi bildørene er mye tyngre enn de ser ut, og hengslenes plassering/justering er avgjørende, la din karosseri handle med dette reparasjon av karosseri.

    Elektronikk

    En funksjonsfeil eller kortsluttet motorlåsmotor (aktuator) eller en kortsluttet dørlåsbryter som sitter fast i mekanisk "åpen" posisjon, kan hindre at en dør lukkes. Kontroller sikringene og prøv å slå døren med hånden nær bryteren og låsenheten for å frigjøre en fastlåst motor.

    Med mekaniske og elektriske enheter som er låst inne i dørkarmen, kan det være vanskelig å reparere dørlås/lås. Ha en reparasjonsmanual og spesialverktøy praktisk før du prøver å fikse dørproblemer selv.

    Kaldt vær

    Lave temperaturer, sammen med fuktighet, kan forårsake a dørlås for å fryse solid og hindre at døren din åpnes eller lukkes. Den enkle løsningen er å sprøyte låsen med deicer eller WD-40 (aldri bruk kokende vann!).

    Hvis du ikke har disse elementene tilgjengelig, kan du prøve å belegge nøkkelen med håndsprit. Alkoholen i håndrenseren vil smelte isen inne i låsen. Sett langsomt inn nøkkelen, vri den litt hvis du har problemer med å få den inn. La nøkkelen være på plass i 30 til 45 sekunder for å tillate alkohol for å smelte isen.

    Det siste ordet

    De fleste moderne biler har ikke lenger fettbeslag, så "smøren" i glidemiddel, bytte av olje og filter har blitt klisjé. Imidlertid dør, hette, bagasjerom, gassfyllingsdør og kombi -hengsler - til og med hanskerommet og konsolldøren låser og ankre - må fortsatt smøres med en dråpe eller to olje, hvitt litiumfett eller tørr spray silikon. Å hjelpe forlenge bilens levetid og gjør kjøringen mer behagelig og tryggere, sørg for å smøre disse komponentene som en del av din forebyggende vedlikeholdsrutine.

    Bob Lacivita
    Bob Lacivita

    Bob Lacivita er en prisbelønt ASE- og General Motors-biltekniker, pedagog og frilansskribent som har skrevet om DYI-bilreparasjoner og vedlikehold av kjøretøy. Arbeidet hans har blitt omtalt i The Family Handyman, en Reader's Digest -bok og Classic Bike Rider -magasinet. Han har vært en karriere- og teknisk pedagog i 25 år med undervisning i bilteknologi, i tillegg til å skrive statlige, føderale og organisatoriske stiftelser. Han hjalp også med å designe en unik modell for levering av læreplaner som integrerer strenge, relevante faglige standarder sømløst i karriere- og teknisk utdanning.

instagram viewer anon