Do It Yourself
  • Bør du ha luftkvalitetsmonitorer i hjemmet ditt?

    click fraud protection

    Hvert redaksjonelt produkt er uavhengig valgt, selv om vi kan bli kompensert eller motta en tilknyttet kommisjon hvis du kjøper noe gjennom våre lenker. Vurderinger og priser er nøyaktige, og varene er på lager fra publiseringstidspunktet.

    En innendørs luftkvalitetsmonitor kan oppdage farlige gasser, kjemikalier og partikler i hjemmet ditt. Finn ut hvordan de fungerer, og om en er riktig for deg.

    Ifølge Verdens Helseorganisasjon, svimlende 3,8 millioner dødsfall hvert år skyldes innendørs luftforurensning. Selv om mange forurensninger, for eksempel parafin eller røyk fra peisovner, er mer vanlige i utviklingsland, radon, flyktige organiske forbindelser (VOC) og mugg og mugg er universelle inneluftskvalitet farer.

    På grunn av disse bekymringene, og fordi folk bruker så mye mer tid innendørs takket være koronaviruspandemien, vender mange huseiere seg til luftkvalitetsmonitorer.

    På denne siden

    Hva er en luftkvalitetsmonitor?

    En innendørs luftkvalitetsmonitor er en enhet som måler inneluftskvalitet (IAQ) ved å oppdage tilstedeværelse av gasser og partikler - mikroskopiske faste og flytende partikler - som kan være farlige. Vanligvis vil luftkvalitetsmonitorer måle for radon, karbondioksid, VOC og andre skadelige kjemikalier og gasser, samt luftbåren støv, pollen og form.

    Om du trenger en innendørs luftkvalitetsmonitor avhenger av noen få faktorer, sier Dr. John McKeon, administrerende direktør og grunnlegger av Allergy Standards Ltd. "Noen mennesker, spesielt de med respiratoriske eller andre relevante medisinske tilstander, kan ha fordeler av å ha en enhet som holder dem informert," sier han. Men, legger han til, folk i hjem med påvist IAQ og de som ikke er plaget av innendørs allergener trenger ikke skynde deg ut og kjøpe en skjerm.

    Hvordan fungerer en luftkvalitetsmonitor?

    Luftkvalitetsmonitorer er utstyrt med flere sensorer laget for å oppdage forskjellige typer forurensninger.

    En elektrokjemisk sensor oppdager oksygennivåer og tilstedeværelsen av giftig gass ved å redusere den gjennom en elektrode og måle konsentrasjonen. Partikkeldetektorer finner støv, pollen og mugg ved hjelp av en laser som skinner gjennom luften inne i sensoren.

    Basert på styrken og størrelsen på strålen, kan monitoren bestemme konsentrasjonen av partikler i hjemmet. Skjermen viser gjeldende luftforhold i innendørsrommet. Noen har fargekodede eller nummererte systemer for å indikere farenivåer.

    Hva oppdager luftkvalitetsmonitorer?

    Innendørs luftkvalitetsmonitorer måler for en rekke forskjellige farer, avhengig av monitoren. Disse inkluderer vanligvis karbondioksid, karbonmonoksid og radon. De måler også VOC, som kan komme fra byggematerialer som kryssfiner og sponplater, og også fra drivstoff, rengjøringsløsninger, maling og forskjellige andre vanlige husholdningsartikler.

    Luftkvalitetsmonitorer med partikkelsensorer kan oppdage konsentrasjonen av partikler og fortelle deg om de er på et farlig nivå. Men de kan ikke fortelle deg hva partiklene er. De kan ikke skille mellom mugg, pollen, støvmidd eller kjæledyr dander. De fleste skjermer leser også oksygennivået i innemiljøet.

    Funksjoner i luftkvalitetsmonitorer

    Innendørs luftkvalitetsmonitorer er tilgjengelige i tre typer:

    • Bord- eller gulvmodeller som måler luften rundt dem og viser en avlesning av gjeldende forhold.
    • Vegg- eller takmontert "Smarte" luftkvalitetsmonitorer som måler luften rundt dem. Disse fungerer med en smarttelefon -app og sender resultater eller varsler til huseieren.
    • Bærbar, håndholdte skjermer som brukerne kan bære fra rom til rom. Disse har en skjerm.

    Hvordan velge den beste luftkvalitetsmonitoren for hjemmet ditt

    Når du skal kjøpe en innendørs luftkvalitetsmonitor, sier McKeon at det er viktig å vite hva du vil spore. Hvis du bor i et område som er utsatt for radongass, må du kjøpe en skjerm som kontrollerer det - ikke alle gjør det. Hvis du har muggallergi, må du kontrollere at skjermen måler fuktighet og partikler. Hvis du bor i et område som har blitt rammet av skogbranner, velger du en monitor som oppdager røyk, karbonmonoksid og karbondioksid.

    Luftkvalitetsmonitor Installasjon, bruk og sikkerhet

    Det er like enkelt å installere en innendørs luftkvalitetsmonitor som å koble den til, eller kanskje laste ned en app og koble til enheten på den måten. Men det er andre punkter å vurdere.

    • De er skjermer, ikke korrektorer. En luftkvalitetsmonitor vil varsle deg om problemer, men vil ikke fikse dem. Løsninger kan være like enkle som å åpne vinduer oftere, eller så alvorlige som radongass eller muggsanering.
    • Med mindre du har en smart skjerm som sender deg varsler, er luftkvalitetsmonitorer bare effektive hvis du sjekker skjermene regelmessig.
    • De måler bare luften rundt seg. Bare fordi skjermen din gir deg en ren opplesning i stua, betyr ikke det at det ikke er noe farlig gasslekkasje på kjøkkenet.
    • De må kalibreres fra tid til annen i henhold til produsentens retningslinjer og foreslåtte tidsplan.
    • Batterier dør! Hvis du har batteridrevne skjermer, må du bytte batterier regelmessig.
instagram viewer anon