Do It Yourself
  • 11 Tips for taping av gipsplater for jevnere vegger

    click fraud protection

    1/11

    blandeblanding i en bøtte
    Familien Handyman

    Bland sammensetningen

    Bruk en padle-type gips slam blander i en 1/2-in. bor for denne metoden. Den håndgemse blandemaskinen av gipsvegg fungerer bra hvis du ikke har en 1/2-in. drill for skovlmikseren.

    Fugemasse rett fra spann er rett og slett for tykk til å påføres og fordeles jevnt. Så før du begynner å tape, begynn med å tynne og blande ledd sammensatt. Hvis du nettopp har åpnet en bøtte, fjern omtrent en liter av blandingen for å gi plass til vann. Tilsett deretter omtrent to eller tre kopper vann og begynn å blande.

    Den beste konsistensen for fugemasse avhenger av formålet. Det skal være puddingkonsistens for håndtaping, og litt tykkere til de siste strøkene. For mindre jobber, overfør noe av blandingen til et annet spann før du blander, slik at du kan lage tilpassede partier for taping eller etterbehandling.

    2/11

    fylle ut hullene
    Familien Handyman

    Forfyll mellomrom med "Setting"-sammensetning

    Settemasse er perfekt for forhåndsfylling fordi den stivner raskt og krymper ikke så mye som vanlig fugemasse.

    Start med å bryte eller kutte ut knust eller knust områder av gipsplaten, og skrell deretter bort alle papirstrimler som er igjen rundt kantene. Bland opp en liten mengde blanding av innstillingstype; blander du for mye vil det stivne før du bruker det opp.

    Bland det tykt så det fester seg i hullene uten å synke. Når blandingen stivner til hardheten til såpe, skrap av høye flekker og klumper med kanten av tapekniven. Fyll mellomrom fra topp til bunn med herdemasse. Fyll også mellomrom mellom arkene med herdemasse og la det herde før du legger på fugemasse og tape.

    3/11

    Kutt V-spor ved stussledd
    Familien Handyman

    Skjær "V"-riller ved stussleddene

    Hold en verktøykniv på skrå og skjær av gipskantene for å lage sporet.

    Papiret som vender mot gipsendene kan vises gjennom den teipede sømmen. Unngå dette problemet ved å skjære et grunt "V" spor mellom arkene etter at du har hengt dem. Fyll deretter "V" med setting-type fugemasse før du dekker sømmen med fugemasse og tape. Dette vil virkelig hjelpe med den tøffeste tapeutfordringen - rumpeskjøter.

    4/11

    Skrap rygger og ujevnheter mellom strøk
    Familien Handyman

    Skrap rygger og ujevnheter mellom strøk

    Selv erfarne avsmalnende la igjen små klumper av fugemasse og en og annen rygg. Hvis du ikke blir kvitt disse etter at de tørker, vil de forårsake all slags sorg. Biter av tørket blanding kan bryte av og feste seg under tapekniven din, og forårsake striper i den ferske fugemassen du må fylle ut senere.

    Unngå problemet ved å skrape skjøtene mellom strøkene. Alt som trengs er en rask gang-over med en seks-tommers tapekniv for å slå av rygger og ujevnheter. Hold kniven i lav vinkel og skyv den over de teipede leddene.

    5/11

    Bygg inn båndet fullstendig
    Familien Handyman

    Bygg inn båndet fullstendig

    Trykk tapen inn i blandingen, spre utpressingen langs sidene.

    Du kan unngå mye ekstraarbeid senere ved å sørge for papirtape er grundig innstøpt i fugemassen. Start med å legge et tykt lag av fugemasse ned i midten av sømmen. Deretter glatter den ned til en jevn tykkelse på omtrent 1/8-in. med din fem- eller seks-tommers tapekniv. Fukt tapen og trykk den inn i fugemassen.

    Deretter, begynn i midten og arbeider mot endene, trykk tapen inn i skjøtemassen med kniven. Nøkkelen til suksess er å sørge for at fugemassen siver ut fra under begge sider av tapen når du legger den inn.

    6/11

    tørr tape som krøller seg i kanten
    Familien Handyman

    Ikke la tørr tape ligge igjen

    Papirtape som ikke er helt innebygd i fugemassen vil boble eller falle av senere når den tørker. Hold et godt øye med tapen mens du legger den inn med tapekniven.

    Hvis du ser deler av tapen hvor den ene eller begge sidene forblir tørre uten at fugemassen renner ut, trekk av tapen og påfør mer blanding under de tørre områdene. Påfør deretter på nytt tape over den nye forbindelsen.

    7/11

    gjørme et hjørne med en bulk i den ene siden
    Familien Handyman

    Ikke gjørme begge sider av hjørnet samtidig

    Å jobbe på begge sider av et hjørne på en gang virker raskere, men resulterer faktisk i flere hakk, bulker og rygger.

    Det er ganske enkelt å få et nesten feilfritt strøk av fugemasse på den første siden av et innvendig hjørne. Men hvis du begynner på den andre siden før den første tørker, blir det tøft. Det er fordi det er umulig å unngå å rote til den våte blandingen på den første siden, og kan ikke unngå å lage et spor i hjørnet.

    8/11

    gjørme en side om gangen
    Familien Handyman

    Gjørme én side av hjørnet om gangen

    Trikset: Belegg den ene siden av hvert hjørne og la den tørke over natten før du sparkler fugemasse på hver tilstøtende side.

    Start med å spre om en 3-in. bånd av fugemasse over tapen på den ene siden av hjørnet. Deretter glatt den med en fem- eller seks-tommers tapekniv.

    Trykk utsiden av kniven mot gipsplaten for å lage en fjærkant som ikke krever mye sliping. Prøv å unngå å legge igjen for mye fugemasse over tapen. En oppbygging ved hjørnet vil gjøre det vanskeligere å feste fotlist eller kronelister tett til veggen.

    9/11

    Tape over metall hjørneperler
    Familien Handyman

    Tape over metall hjørneperler

    Sprekker langs kanten av metall utenfor hjørneperler er et vanlig problem. Det skjer vanligvis ikke før etter at veggen er malt, så reparasjon av sprekken betyr å male veggen på nytt!

    Det er et par løsninger. En metode, standard praksis for profesjonelle tapere, er å bruke en spesiell hjørneperle som holdes fast av fugemasse i stedet for spiker. No-Coat Ultratrim er et slikt produkt.

    Hvis du foretrekker å ikke handle spesielle hjørneperler, unngå fremtidige sprekker ved å bruke papirtape over metallkanten etter at du har spikret på perlen. Legg inn tapen akkurat som du ville gjort på alle ledd. Fyll deretter hjørnet som vanlig.

    11/11

    Klipp ut boblet eller løs tape
    Familien Handyman

    Klipp ut boblet eller løs tape

    Selv om du er flittig legge inn båndet, vil du av og til støte på en del som bobler eller løsner. Ikke prøv å begrave problemet med mer sammensatt. Den dukker bare opp igjen senere.

    Skjær i stedet rundt det skadede området med en verktøykniv og fjern tapen. Unngå en divot på dette stedet ved å fylle fordypningen med settingmasse og la den stivne før du legger et nytt lag med fugemasse.

instagram viewer anon