Do It Yourself
  • Hva er en læreplass?

    click fraud protection

    En læreplass kan være en av de mest fristende måtene å gå inn i byggebransjen. Hvis du vurderer et karrieretrekk, les denne veiledningen først.

    Jobbsøkere og folk som ønsker det gå inn i handelene har sikkert kommet over oppslag for lærlinger. Enten disse innleggene kommer fra private entreprenører, fagforeninger eller offentlige etater, er de en praktisk måte for folk å gå inn i faget eller en profesjonell karriere samtidig som de tjener litt penger.

    Men hva er en læreplass, og hvordan fungerer den? Denne guiden vil forklare det hele.

    På denne siden

    Hva er en læreplass?

    En læreplass er et karriereveiprogram til lære et nytt fag. Lærlinger starter vanligvis friskt ut av videregående skole, høyskole eller handelsskole, selv om det vanligvis ikke er noen aldersgrense. De tilbringer fire år i dette programmet, og lærer jobbens tau samtidig som de får betalt.

    I løpet av denne tiden vil lærlingen jobbe under veiledning av en eller flere erfarne håndverkere eller fagfolk, vanligvis kjent som svenner på sine respektive felt. Reisemenn har fullført læretiden og er sertifisert til å undervise.

    Lærlinger er vanligvis pålagt å få en viss klasseromsutdanning. De får ofte studiepoeng for disse kursene mens de lærer kodene, praksisene, praktisk matematikk og nyttige ferdigheter som forbereder dem for handelen.

    Lønn for læreplasser er vanligvis en prosentandel av en svennelønn - 50 til 60 prosent for å starte - og øker etter hvert år.

    Hva kommer etter læretiden?

    Etter å ha fullført lærlingopplæring, tester kandidatene for svennebrev hvis det kreves i det feltet. Dersom lærlingen består, blir han eller hun svenn og får full begynnelsessvennelønn.

    Etter at de har oppfylt visse krav, kan svenner teste for mastersertifikatet. Dette er en klar vei fra entry-level til mid-level til høyere nivå sysselsetting.

    Typer læreplasser

    Det finnes mange forskjellige typer. Lærlingeprogrammer drives ofte av fagforeninger, noe som sikrer en jevn arbeidsstyrke dyktige håndverkere.

    Følgende er fagene med de vanligste og tradisjonelle læretidene:

    • Elektrisk;
    • rørleggerarbeid;
    • Jernarbeider;
    • Rørlegger;
    • Kjelemaker;
    • Snekker;
    • Murverk;
    • Heis mekaniker;
    • Mekaniker.

    Lærlingeplasser er ikke begrenset til fagene. Mange fagfelt som ingeniørfag, regnskap, helsevesen, dyrepleie og mer kjører lignende programmer.

    Er en læreplass forskjellig fra handelsskolen?

    Ja. Og det innebærer penger.

    I en fagskole, betaler studenten for å delta på undervisning og lærer det grunnleggende om bransjen i et kontrollert miljø. I en læreplass får eleven lønn mens han lærer av proffe. Det er også verdt å merke seg at nyutdannede fra handelsskoler fortsatt må fullføre et læreprogram for å teste for lisensen.

    En lærling kan begynne å løpe etter verktøy, kaffe, materialer og andre ting. Men i løpet av kort tid vil de begynne å lære det grunnleggende om bransjen. Ved slutten av læretiden vil de vite nok til å jobbe på egenhånd under mindre tilsyn.

    I noen tilfeller kan uteksaminering fra en handelsskole kvalifisere en student til å hoppe over sitt første læreår. På den måten kan lærlingen tjene mer penger og teste for yrkeslisensen raskere.

    Fordeler med læreplass

    Selv om det er mange, er her noen av de viktigste.

    Lærlinger får lønn

    Som nevnt før får lærlinger betalt for å lære fagene sine, mens praktikanter og handelsskoleelever ikke gjør det. Dette er den overveldende fordelen med å gå lærlingveien.

    Lærlinger lærer av svenner i faget

    Mens de fleste handelsskoleinstruktører er kvalifiserte håndverkere, er de kanskje ikke oppdatert på de nyeste kodene, teknikkene og verktøyene. På den annen side bruker svenner aktivt sine ferdigheter og kunnskaper på jobb i den virkelige verden.

    Læreopplæringen er vanligvis grundig

    Lærlinger er store investeringer for arbeidsgivere og fagforeninger, så de ønsker å sikre at de ansatte på nybegynnernivå er godt trent. De tildeler dem vanligvis til respekterte svenner og sender dem til klasser på høyskolenivå, noe som resulterer i en bedre utdannet håndverker.

    Lærlinger får høyskolepoeng

    Klasseromskursene lærlinger må delta på er ofte kvalifisert for studiepoeng. Lærlinger betaler vanligvis for dem gjennom et akkreditert universitet, men timene og timene deres brukes ikke bare til lærekravene deres.

    En tydelig karrierevei

    Lærlinger vet hva som ligger foran dem. I motsetning til andre yrker hvor ansatte på nybegynnernivå ikke er garantert å rykke opp, gir læreplasser et veikart til en sikker destinasjon - en karriere i faget.

    Tom Scalisi
    Tom Scalisi

    Tom Scalisi er en forfatter og skribent som spesialiserer seg i bygge- og oppussingsindustrien. Hans karriere i faget spenner over 15 år som både entreprenør og næringsbyggmekaniker. Tom har skrevet for flere blogger og magasiner, inkludert bobvila.com, thisoldhouse.com, levelset.com og mer. Hans første bok, "How To Fix Stuff," ble utgitt i mai 2022. I tillegg til sitt profesjonelle liv, er Tom også en ivrig baseballfan og trener. Han bor i New Yorks Hudson Valley med sin kone, deres fire barn og to hunder.

instagram viewer anon