Do It Yourself

Her er hva det betyr hvis du ser hvite soppballer i jord

  • Her er hva det betyr hvis du ser hvite soppballer i jord

    click fraud protection

    De dukker opp tilsynelatende fra ingensteds, men bør du være bekymret? Vi har scoop på de små hvite soppballene i jorden din.

    Når det gjelder hagearbeid, er det mye å lære. Selv folk med grønn tommel kan trenge å vite det hvordan gjenopplive en død plante eller lurer på hva i all verden det meldugg på planter er.

    Og har du noen gang lagt merke til at hvite soppkuler plutselig dukker opp i hagen din, hagesenger eller til og med innendørs plantebeholdere? Hvor kom de fra, og hva bør du gjøre med dem?

    Den gode nyheten: Hvite soppballer i jord er ikke så bekymringsfulle som de høres ut. Noen mennesker synes de er sjarmerende, mens andre føler at de forstyrrer skjønnheten til velstelte plener og hager som brune tips på blader. Og selv om de generelt er ufarlige, utvis definitivt forsiktighet i visse tilfeller.

    Her er det du trenger å vite om hvite soppballer, om de utgjør en fare for din familie eller kjæledyr, og hvordan du kan bli kvitt dem.

    På denne siden

    Hva er hvite soppballer i jord?

    Det er et annet navn for de små hvite soppkulene i jord: sopp! De ser ut til å dukke opp fra ingensteds, men de har sannsynligvis vært der en stund, bare ute av syne.

    Sopp har to deler - en underjordisk masse som lever lenge i jorden, og overjordiske baller eller knapper som dukker opp og forsvinner raskt. Og de er faktisk gode for jorda din.

    "Jeg kaller sopp for naturens gjenvinnere," sier Greg Mueller, Ph.D, en mykolog (soppekspert) og sjefforskeren ved Chicago Botanic Garden. Det er fordi de underjordiske delene av soppene lever av dødt materiale som falne grener og blader. Det nedbrutte materialet gir næring til plen- og hageplantene dine. Så hvis du har sopp, har du sunn jord.

    De overjordiske ballene, vanligvis hvite eller brune, sprer sporer som produserer ny sopp. Ballene kan plutselig sprette opp av bakken, spesielt etter en regn storm, og vanligvis nå en moden størrelse i løpet av en til fire dager. Vind bærer sporene. Når sporene lander på rett sted, blir de til nye sopp.

    "Soppkuler i jorda kan vare i et par timer, en uke eller to uker," sa Mueller. Soppens underjordiske masse vil imidlertid overleve så lenge den har dødt materiale å leve av - muligens i århundrer.

    Skader hvite soppballer planter?

    Hvite soppkuler i jord er nesten aldri et problem for planter i hagen, med mindre de underjordiske vekstene fortrenger dem. Hvis plantene dine begynner å krympe og du legger merke til sopp i nærheten, sjekk bakken for en masse sopp. Så graver du det ut.

    Forresten: Hvis du ser en ubehagelig hvit, gul, brun eller svart klatt som dannes i et lag på plenen din, er dette en annen type vekst som kalles slimmugg. Den pleide å bli klassifisert som sopp siden den ligner den (toppen har små kuler), men det er faktisk en jordlevende amøbe.

    Selv om det er grovt, er det generelt heller ikke skadelig for plenen din. Men hvis flekkene blir store, kan de blokkere sollys og gjøre gresset ditt gult. Den kan enkelt tas av ved å klippe den, lett raking eller spyle den ned.

    Lukter hvite soppballer vondt?

    Noen gjør det. Hvis du graver i hagen og kommer over en haug med hvite kuler i golfballstørrelse, har du kanskje funnet de umodne knappene til det passende navngitte stinkhornet.

    "Stinkhorn utvikler seg raskt, noen ganger vokser de opp til fire til seks tommer i timen, og kan generere nok kraft til å bryte gjennom asfalt," ifølge University of Wisconsin Horticultural Extension. Og når de når sitt modne, rakettformede utseende, sier Mueller, "stinker de virkelig."

    Heldigvis varer de ikke lenge. Den råtne lukten tiltrekker seg fluer, som sprer soppens sporer.

    Skader hvite soppballer mennesker?

    Forgiftninger av sopp er sjeldne, men alvorlige. I 2016 resulterte spising av giftig villsopp i 1328 legevaktbesøk og 100 sykehusinnleggelser. Og hvert år mellom 1999 og 2016 erkjente National Poison Data System om lag tre sopprelaterte dødsfall.

    Mens inntak av feil sopp kan forårsake hjerte-, nyre- og leverskader, blant andre problemer, sier Mueller at det er trygt å ta på enhver form for sopp. Bare en liten prosentandel av sopp forårsaker sykdom hos mennesker, og et enda mindre antall er potensielt dødelige.

    Dessverre ligner noen av de mest dødelige soppene ufarlige. Dødhettsoppen, som produserer det mest dødelige stoffet som forekommer i naturen, ligner den vanlige hvite puffballen, sier Mueller. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) fraråder å søke sopp med mindre du er en ekspert.

    "Offentligheten bør være klar over at barn bør være under oppsyn når de leker ute i områder der sopp kan vokse," ifølge CDC.

    Skader hvite soppballer kjæledyr?

    Du vet allerede at du ikke skal spise sopp som vokser på bakken, men hunden din vet ikke det. Dessverre tiltrekkes hunder av fiskelukten i noen sopp og kan bli skadet av visse typer sopp som er trygge for mennesker, ifølge North American Mycological Association.

    De vanligste symptomene på forgiftning er oppkast og diaré, som kan føre til svakhet og dehydrering. Problemer kan starte så snart som 15 minutter etter at kjæledyret ditt spiser en sopp, men kan også skje mange timer senere. I den mest alvorlige formen for forgiftning - fra dødskapsler og lignende - begynner gastrointestinale (GI) symptomer ikke før seks til 24 timer etter inntak.

    "Kjæledyret blir gulsott, svakt, sløvt og noen ganger komatøst," skriver Dr. Lynn Buzhardt i VCA dyresykehus. "Det som starter som mildt GI-opprør, utvikler seg raskt til fullverdig leversvikt som kan resultere i død i løpet av få dager." Rådfør deg med en veterinær når hunden din opplever GI-symptomer etter å ha vært utenfor.

    Hvis du ser hunden din, spis en av de hvite soppballene i jord eller andre potensielt giftig plante for kjæledyr, plukk soppen, pakk den inn i et vått papirhåndkle for å forhindre at den forringes og ta den med til veterinæren din. Du kan også fotografere soppen hvis du gjør det fra alle vinkler, slik at identifiserende egenskaper som undersiden av hetten vises.

    Forebygging er selvfølgelig bedre enn behandling. Hvis kjæledyret ditt har frie tøyler i hagen din, fjern all soppen, og sørg for å sjekke hagen regelmessig, siden de dukker opp raskt.

    Katter, på den annen side, viser liten interesse for å spise sopp, så dette vil generelt ikke være et problem.

    Skader hvite soppballer stueplanter?

    Det enkle svaret er nei. Hvis din stueplante er døende, sopp er ikke årsaken. "Det skader ikke planter, men det er kanskje ikke estetisk tiltalende," sier Mueller. De vokser inne i huset ditt fordi pottejorden din har blitt forurenset med sporene til disse varmeelskende innbyggerne.

    Men disse soppene kan være giftig. Hvis du har små barn i hjemmet, ta forholdsregler for å unngå en farlig situasjon. Hvis du ser disse soppene i potteplantene dine, trekk dem umiddelbart.

    Hvordan blir du kvitt hvite soppballer i jord?

    Å bli kvitt sopphettene i jorda er relativt enkelt. "De fleste bare plukker dem og kaster dem ut," sier Mueller.

    Du kan også klippe dem ned i plener. Ingen av disse aktivitetene vil imidlertid eliminere soppmassen under bakken, så ny sopp kan dukke opp under gunstige forhold, som etter regn.

    Hva med pakkede soppdrepende midler? Nei! De fungerer bedre til å kontrollere soppsykdommer som pulveraktig mugg. Uansett kan de skade gunstige mikroorganismer i jorda.

    Hvis du virkelig ønsker å rydde et område - for eksempel en tilbakevendende oppdatering som rammer hostaene dine - følg disse trinnene:

    1. Grav opp så mye av soppen (over bakken og under jorden) som mulig.
    2. Legg det du har gravd opp i en plastpose slik at du ikke sprer sporene i sopphetten. Forsegl deretter posen og kast den.
    3. Bland noen dråper oppvaskmiddel med vann, og spray deretter væsken på bakken du nettopp har eksponert. Denne løsningen er et mildt soppdrepende middel.

    Kan du forhindre at hvite soppballer dannes i jord?

    Ja, i hvert fall midlertidig. Sopp lever av død plantemateriale som fallne blader og råtnende mulch. Du kan redusere sannsynligheten for at de dukker opp ved å rake løv fra plenen og hagen din, fjerning av tekke (et lag med røtter og dødt gress på plenen) med en klipper eller rive, bruker mindre mulch og plukker opp kjæledyravfall.

    Du kan også forhindre at fuktighet bygger seg opp og oppmuntrer til vekst av sopp ved å sørge for at nedløpsrør ikke tømmes ut i plenen din. Og luft gresset ved å grave vanlige hull med en hagegaffel eller en spesiell maskin kalt an luftemaskin.

    Vil disse aktivitetene eliminere sopp fra eiendommen din? Sannsynligvis ikke, sier Mueller. Du kan i stedet ta ut soppballene som irriterer deg eller utgjør en fare for barn og hunder, for så å lære hvordan kompostere for å få enda sunnere jord. Eller bare tenk på naturens merkelige måter.

    Populære videoer

instagram viewer anon