Do It Yourself
  • Kan du male baderomsfliser?

    click fraud protection

    Hvert redaksjonelt produkt er uavhengig valgt, selv om vi kan bli kompensert eller motta en tilknyttet provisjon hvis du kjøper noe gjennom lenkene våre. Vurderinger og priser er nøyaktige, og varene er på lager på tidspunktet for publisering.

    Ja, du kan male baderomsfliser. Men du må nøye rengjøre og forberede flisen, og du trenger riktig type maling.

    En av fordelene med en flislagt vegg eller backsplash er dens varighet. Når flisen er riktig installert, fuget og forseglet, er den der for å bli.

    Holdbarheten til fliser kan imidlertid også være en ulempe når den mister glansen eller du bare er lei av den, fordi riving av fliser er et stort prosjekt. I stedet for å gå til alt bryet, velger mange huseiere å la flisen være som den er og dekke den med et annet materiale.

    Et enda enklere alternativ er å male flisen, som jeg gjorde for mange år siden på badet i utleieenheten min. Malingen ga badet et friskt, nytt utseende og har bestått tidens tann.

    Jeg eier ikke lenger enheten, men da jeg ble invitert til å gå gjennom eiendommen rundt 10 år etter at prosjektet var ferdig, så flisen fortsatt flott ut. Borte var

    mugne fugemasselinjer som var malt over, og malingen var fri for flekker og flekker!

    På denne siden

    Kan du male baderomsfliser?

    Som en som har gjort det, absolutt. Det er imidlertid noen viktige hensyn, fordi prosessen ikke er det samme som å male en vegg.

    • Du må grundig rengjøre og skrape flisene før du maler. Glasserte fliser, den typen du finner oftest på baderomsvegger og kjøkkenplater, er ikke-porøse, så vedheft er hovedproblemet. Eventuelt bortkommen fett eller såpeskum igjen på flisen vil føre til at malingen løfter seg.
    • Du kan male de fleste fliser, men fliser med en klar uretanfinish bør ikke males. Bruk en barberhøvelskraper på et lite iøynefallende område for å se etter en klar finish.
    • Du må prime. Primer fungerer som et lim.
    • Du trenger riktig type maling. Det beste valget er en vannbåren epoksyformulering som f.eks Behr Pro. Men noen superharde akrylharpiksformuleringer liker Benjamin Moore Aura Bath and Spa eller Majic Paints Diamond Hard Repurpose vil også fungere.
    • Tenk to ganger før du maler fliser med løft eller sprekker eller smuldrende fugemasse, eller fliser som er utsatt for uvanlige mengder vann. Du er sannsynligvis bedre å dekke det med en vinylfôr eller veggpanel.

    Fordeler med å male baderomsfliser

    Før du gjennomfører et flertrinns oppussingsprosjekt, må du vite hvilke fordeler du vil oppnå. Med malende fliser, her er hva du kan forvente:

    • Billig og enkel oppgradering: Å male fliser gir en rask oppgradering av veggene på badet eller kjøkkenet til en brøkdel av prisen for å erstatte dem eller dekke dem med noe annet.
    • Fargekontroll: Du har hundrevis av farger å velge fra. Hvis du velger feil, kan du alltid male på nytt.
    • Designfleksibilitet: Du trenger ikke gå for en solid farge, selv om det er den enkleste tilnærmingen. Hvis du vil, bruk en sjablong for å lage malte mønstre på flisen.
    • Enklere rengjøring: Når du maler fugemassen så vel som flisen, noe som anbefales, vil du unngå å rense mugne fugemasselinjer i fremtiden.

    Hvordan male baderomsfliser

    Som med enhver malingsjobb avhenger kvaliteten og levetiden til en flismalingsjobb av forberedende arbeid. Det er enda viktigere når du maler fliser, for uten det vil malingen løfte seg.

    Her er en rask oversikt over prosedyren for forberedelse og maling:

    • Gjør en innledende rengjøring: Vask flisen grundig med et avfettingsmiddel. Et husholdningsrengjøringsmiddel som inneholder ammoniakk er bra, men en løsning på 1/2 kopp trinatriumfosfat (TSP) erstatning per gallon varmt vann er bedre. Dette sterke vaskemiddelet skjærer virkelig gjennom fettet, og det bidrar til å sløve den blanke overflaten på glaserte fliser. Bruk hansker og briller.
    • Gjør reparasjoner: Fyll flis og sprekker med en slitesterk reparasjonskitt som Bondo All-Purpose Putty. Bruk en sparkel for å tvinge den inn i sprekker i flisen og hulrom i fugemassen. Skrap deretter av det overflødige og, når kittet stivner, slip ned reparasjonene med 120-korns sandpapir.
    • Slip flisen: Kom deg ut håndholdt orbitalsliper, legg på et ark med 120-korn sandpapir og slip hele området du planlegger å male. Sandpapiret demper glansen og lager mikroetsinger som gir trekkraft til malingen.
    • Rengjør igjen: Tørk av hele området du har slipt grundig med en fuktig klut for å fjerne slipestøv.
    • Legg drops kluter og maske med tape: Sette slipp kluter (gjerne lerret) på gulvet for å fange opp drypp. Legge malerens tape rundt omkretsen av veggen eller baksiden og dekk til alt du ikke vil male, som kranhåndtak eller såpeskåler.
    • Påfør et strøk med primer: Bruk en bindeprimer av høy kvalitet som Insl-X Stix eller Behr Bonding Primer. Påfør den med en fire-tommers rulle utstyrt med en lang-lur (1/2-tommers eller lengre) rulle. Hold en vinklet trimbørste praktisk for å skjære inn, male rundt hindringer og fylle tomrom etter valsen.
    • Mal det første strøket: Vent to eller tre timer til primeren tørker. Skru deretter med 220-korn sandpapir, tørk av støvet og påfør det første strøket med maling.
    • Mal det andre strøket: Skrap det første strøket med sandpapir med korn 220 når det er tørt, noe som kan ta åtte timer eller mer avhengig av temperatur og fuktighet. Påfør et andre strøk, som bør være det siste du trenger.

    Hvor lenge varer flisemaling?

    Til tross for levetiden til malingen i min tidligere utleieenhet, er ikke flismaling ment for langsiktige reparasjoner og begynner vanligvis å falme etter omtrent seks år.

    Hvis du har gjort forarbeidet ditt riktig, bør det imidlertid ikke sprekke eller flasse, så du kan alltid friske det opp med en ny pels. Å male på nytt er lettere, fordi alt den gamle malingen trenger er en god rengjøring og skraping. Du burde ikke trenge å prime den.

    Populære videoer

    Chris Deziel
    Chris Deziel

    Chris Deziel har vært aktiv i byggebransjen i mer enn 30 år. Han var med på å bygge en liten by i Oregon-ørkenen fra grunnen av og var med på å etablere to landskapsarbeidsselskaper. Han har jobbet som snekker, rørlegger og møbellakkerer. Deziel har skrevet DIY-artikler siden 2010 og har jobbet som nettkonsulent, sist med Home Depots Pro Referral-tjeneste. Arbeidene hans har blitt publisert på Landlordology, Apartments.com og Hunker. Deziel har også publisert vitenskapelig innhold og er en ivrig musiker.

instagram viewer anon