Do It Yourself
  • Luftionisatorer: Hva du bør vite før du kjøper

    click fraud protection

    Er en luftionisator riktig for deg? Vi avdekker hva de er, hvordan de fungerer og deres potensielle fordeler og ulemper.

    Vi tilbringer alle mye mer tid inne i disse dager, så det er ingen overraskelse at bekymringer for å opprettholde det gode innendørs luftkvalitet er toppen av sinnet for mange familier. Mens du er utendørs luft kan være smoggy eller disig med miljømessige urenheter, luften vi puster inn i hjemmene våre er like viktig for helsen og sikkerheten vår.

    I dag, filtrering, luftrensing og steriliseringsfremskritt ser ut til å rulle ut i rasende fart. Men visste du at luftionisatorer har eksistert siden tidlig på 1900-tallet? Konseptet stammer fra arbeidet til forskeren Alexander Chizhevsky, som studerte aero-ionisering i biologi. Tiår senere utviklet den britiske elektroingeniøren Cecil Alfred "Coppy" Laws den første luftionisatoren for hjemmebruk.

    Selv med deres lange historie, er det fortsatt mystikk rundt ionisatorer. Mange faktorer må vurderes for å avgjøre om en ionisator er passende for din spesielle situasjon. Selv om vi ikke oppmuntrer eller fraråder bruken av ionisatorer, kan vi absolutt hjelpe deg å forstå mer om dem.

    På denne siden

    Hva er en luftionisator?

    En luftionisator er en luftrensende enhet som frigjør negative "ioner" (et atom eller en gruppe atomer med positiv eller negativ ladning) til luften.

    I motsetning til luftrensere og rensemidler som bruker vifter og filtre (HEPA eller karbon) for å fange opp skadelige forurensninger i En ionisator "zapper" urenheter mens de flyter rundt i rommet og angriper molekylene og nøytralisere dem.

    Hvordan fungerer luftionisatorer?

    Ionisatorer bruker elektrostatiske ladeplater som produserer negativt ladede ioner. Disse ionene fester seg til små luftbårne partikler, som sigarettrøyk og andre giftstoffer, når de beveger seg gjennom luften.

    "Når bindingen er laget mellom disse ionene og partiklene," sier Michael Clark, grunnlegger av Pulled.com, "partiklene blir for tunge til å holde seg i luften, noe som resulterer i at forurensningene faller ned på gulvet eller fester seg til omkringliggende overflater."

    Steder rundt i huset som tepper, gulv, møbler og gardiner – alt positivt ladet fra statisk elektrisitet – trekker inn negativt ladede partikler. (Det er det perfekte eksempelet på hvordan motsetninger tiltrekker seg!) Så blir partiklene der til de er støvsuget bort.

    Hva er fordelene og ulempene med en luftionisator?

    Når du skal avgjøre om en luftionisator er riktig for deg, er det viktig å veie plusser og minuser.

    Fordeler med luftionisatorer

    • Effektiv mot bøter mikroorganismer slik som røyk, sot og andre små partikler, helt ned til 0,1 mikron;
    • Vifteløs og stille å kjøre;
    • Vanligvis kompakt for portabilitet;
    • Økonomisk og enkel å vedlikeholde.

    Luftionisatorbegrensninger

    • Mindre effektiv på store partikler som utløse allergier og astma som støv, pollen og dander fra kjæledyr;
    • Vil ikke ødelegge lukt, temper ned gassholdige giftstoffer (VOC) eller fjerne virus og bakterier;
    • Sprer partikler som kan gjeninnføres i luften;
    • Kan avgi ozon, et lungeirriterende middel, som et sekundært biprodukt.

    Mange stater regulerer mengden ozon en ionisator kan avgi. Daniel Tranter, veileder for innendørsluftenheten ved Minnesota Department of Health, anbefaler at en ionisator møter UL 867 standard sertifisering for elektrostatiske luftrensere, eller fortrinnsvis UL 2998 standard sertifisering for null ozonutslipp. De California Air Resources Board tilbyr en liste over luftrensere som avgir farlige mengder ozon.

    Merk: For å lære mer om hvordan du kan forbedre luftkvaliteten innendørs, tilbyr Environmental Protection Agency (EPA) en gratis teknisk sammendrag som fokuserer på luftrensere for boligbruk.

    Typer luftionisatorer

    Termer og teknologier for luftrensing kan være forvirrende. Det samme kan sortering gjennom de forskjellige typene luftionisatorer på markedet. Her er oversikten vår:

    Vifteløse luftionisatorer

    Vifteløse luftionisatorer er stillegående og energieffektive. En ionisator uten vifte sirkulerer imidlertid ikke luft like raskt, så det kan ta lengre tid å rense et rom.

    Luftionisator med vifte

    Denne typen ionisator blåser luft raskt rundt i rommet slik at den renser mye raskere. Viften fremmer også god ventilasjon, selv om den pleier å være mer støyende og bruker mer energi enn en vifteløs ionisator.

    Elektrostatisk Precipitator Ionisator

    De første elektrostatiske luftionisatorene ble markedsført for hjemmebruk i 1954. De fungerer ved å samle tiltrukket partikler på en positiv ladet plate, i stedet for å spre partiklene rundt i rommet. De bruker mye energi og platen må rengjøres ofte, men du trenger ikke å støvsuge opp partiklene.

    Bipolar ionisator

    Leveres ofte gjennom innløp VVS-system, bipolar ionisering (også referert til som nålepunkt bipolar ionisering) er en luftrensende teknologi som sprer positivt og negativt ladede ioner inn i et rom. Som en vanlig ionisator får den molekyler til å klynge seg sammen, noe som gjør dem lettere å rense ut av luften.

    Kombinert luftrenser og ionisator

    Mange produsenter tilbyr ekstra luftrensere til ionisatorene sine for å øke luftfiltreringshastigheten. EN HEPA filter kan fjerne opptil 99,97 prosent av partikler 0,3 mikron eller større.

    Hvor mye koster luftionisatorer?

    En anstendig hjemmeluftionisator kan koste mellom $40 og $200. De med HEPA-filtre, vifter og andre oppgraderte funksjoner vil være på den dyrere enden.

    Før du kjøper en luftionisator, anbefaler Tranter å følge retningslinjene satt av Association of Home Appliance Manufacturers (AHAM). Deres sertifiseringsprogram for bærbare luftrensere viser alle sertifiserte rengjøringsmidler med deres CADR-verdier (clean air delivery rate) på nettsted.

    Hvis du kjøper en luftionisator, sørg for at den passer for størrelsen på rommet. Og følg selvfølgelig produsentens instruksjoner.

instagram viewer anon