Do It Yourself
  • Hvordan stable og lagre ved

    click fraud protection

    Vil du holde veden din organisert og tørr? Dette er hvordan.

    Brensel blir mer og mer en dyrebar vare jo nærmere vi kommer vinteren. Hvis du planlegger å brenne ved i løpet av de lange, kalde månedene fremover, sørg for at du har rikelig med ved for hånden og klar til å gå.

    Nøkkelen til å holde veden klar er å holde den tørr, noe som bare kan oppnås gjennom riktig stabling og lagring. Her er de beste måtene å stable og lagre ved og holde den fri for fuktighet.

    Tips for stabling av ved

    Å stable ved riktig er avgjørende for å sikre tre er skikkelig tørket og krydret. Hvis du holder veden din i en uorganisert haug, er sjansen stor for at i det minste noen av tømmerstokkene forblir fuktige, vannfylte og for det meste ubrukelige. Selv om det er mange varianter av vedstablingsmetoder, har alle en tendens til å følge de samme grunnleggende prinsippene:

    • De kuttede endene skal stå ute i det fri og utsettes for elementene.
    • Veden bør holdes borte fra bakken og minst et par centimeter unna eventuelle vegger.
    • Veden bør stables løst nok til at den kan puste og tørke, og slippe ut eventuell gjenværende fuktighet.
    • Plasser stabelen i direkte sollys.

    Hvordan lagre ved

    haug med ved på treplank dekket med en presenning for vinterenAngelica Corneliussen/Getty Images

    Hold hoveddelen av veden utendørs. Alle slags insekter og andre smådyr tar bolig i ved. Å ta med en stor mengde ved inn i huset ditt er i utgangspunktet å be om en slags skadedyrangrep. Hold i stedet mesteparten av det utendørs og få bare en dags verdi inne om gangen.

    Velg et oppbevaringssted i nærheten av hjemmet ditt, slik at turene dine for å hente mer ved ikke er for mye til bry. Hvis du planlegger å brenne mye ved og gjøre hyppige turer til vedhaugen din, bør du vurdere å investere i en trillebår.

    Ikke stable veden din på skitt eller gress. Hvis du må, kan du alltid heve veden ved å legge to til fire parallelle bord som et solid underlag for stabelen din. Du kunne også kjøpe et utendørs vedstativ eller til og med bygge din egen.

    Du må også dekke vedstabelen for å holde den tørr og trygg fra elementene. Den enkleste måten er å kaste en presenning over den. For å forhindre at presenningen flyr av med et vindkast, bind den fast eller forankr den med murstein eller reservestokker. Pass på at du lar sidene av stabelen være utildekket slik at luft kan strømme gjennom.

    Sjekk med din by eller fylke for eventuelle forskrifter angående vedlagring. Bykoder kan være ganske strenge, så pass på at du følger disse retningslinjene før du begynner å stable.

    Populære videoer

instagram viewer anon