Do It Yourself
  • Hva enhver gartner bør vite om matjord

    click fraud protection

    For planter er jord den store leverandøren - deres kilde til fuktighet og næringsstoffer. Se hvorfor matjord er toppen for hageplantene dine.

    På denne siden

    Hva er egentlig matjord?

    Matjord er den øverste delen av jorda som består av mineraler, organisk materiale og mikroorganismer. Det kan variere fra noen få centimeter dypt i noen områder til noen få meter dypt i maisbeltet. Matjord har akkumulert seg over årtusener, men erosjon er et alvorlig problem. Erosjon kan tømme matjord raskt, og derfor er det viktig å dekke bar jord med mulch eller a bunndekkende anlegg.

    Hva er i matjord?

    Matjord består av sand, leire og silt. Andelene varierer. En ideell matjord, kalt loam, er myk og smuldrende og har omtrent like store deler sand, leire og silt (et fint, støvlignende sediment av stein og mineralpartikler). Imidlertid sliter mange gartnere med mindre enn ideell matjord som vipper mot tung leire (sakte drenering og mindre oksygen tilgjengelig for å plante røtter) eller sand (hurtig drenering, men mindre i stand til å holde på fuktighet og næringsstoffer). Overraskende,

    kompost kan forbedre leire og sandjord.

    Matjord vs. Skitt

    Matjord er for dyrking av ting. Smuss er for fylling, og det er derfor det ofte kalles fyllsmuss. Noen mennesker bruker feilaktig "skitt" om hverandre med "jord.”

    Matjord vs. Hagejord

    Tilgjengelig i poser i din favoritt barnehage eller store boksbutikk, er hagejord en matjord som har blitt skjermet og endret med kompost. Det er for tungt for bruk i potter, men det er godt egnet for hagesenger og plener klare til å bli sådd på nytt.

    Matjord vs. Pottemasse

    Matjord brukes til planting i hagen, pottejord (også kalt potteblanding) brukes i beholdere. Det er en lett, jordløs blanding av torvmose og perlit. Noen blandinger inneholder også fuktemidler for å hjelpe torvmosen til å absorbere fuktighet, i tillegg til langsom frigjøring av gjødsel og krystaller som holder fuktighet.

    Potting Soil vs. Opphøyd jord

    Med populariteten til hevet hage, har leverandører introdusert høybedjord. Det er lettere enn matjord, men tyngre enn pottejord/potteblanding og kan inneholde kompost og trefiner (små treverk som allerede er kompostert).

    Hvordan kan jeg forbedre matjord?

    Endre matjord regelmessig ved å grave kompost i de seks eller åtte tommer. Kompost leverer næringsstoffer og fordelaktige mikroorganismer for å skape en "levende jord" som er bedre for plantevekst og helse. Høres det ut som for mye jobb? Start deretter mulching med ristede blader. De vil være mat for meitemark, som vil lufte jorda med tunnelen og øke fruktbarheten med støpene (avfall).

    Luke Miller
    Luke Miller

    Luke Miller er en prisbelønt hageredaktør med 25 års erfaring innen hagekommunikasjon, inkludert redigering av et nasjonalt magasin og opprettelse av trykt og online hagearbeid for en nasjonal detaljist. Han vokste opp tvers over gaten fra et parkarboretum og har en livslang lidenskap for hagearbeid generelt og trær spesielt. I tillegg til journalistikken har han studert hagebruk og er en gartner.

instagram viewer anon