Do It Yourself
  • Hva du bør vite om fluorescerende lys

    click fraud protection

    Hvert redaksjonelt produkt er uavhengig valgt, selv om vi kan bli kompensert eller motta en tilknyttet kommisjon hvis du kjøper noe gjennom våre lenker. Vurderinger og priser er nøyaktige og varene er på lager fra tidspunktet for publisering.

    Lurer du på lysstoffrør? Lær fordeler og ulemper med denne typen belysning, sammen med de tre hovedtypene lysrør.

    På denne siden

    Hva er fluorescerende belysning?

    Lysstoffrør er lys produsert i et glassrør med elektrisk strøm som passerer gjennom det, som reagerer med kvikksølvdamp for å skape lys. Den elektrifiserte dampen produserer ultrafiolett lys som absorberes av et kjemisk belegg på innsiden av røret. Det er det som skaper lyset vi ser når lysrør er slått på.

    Alle lysrør (også kalt lysrør) krever en elektrisk ballast for å regulere strømmen som strømmer gjennom dem. Forkoblinger holder strømmen lav nok til at lampen forblir stabil.

    Typer fluorescerende lyspærer

    Når du skal kjøpe lysrør, er det to hovedhensyn: pæretype og fargetemperatur. Som andre typer lyspærer kommer fluorescenser i forskjellige farger, vanligvis fra kaldblå ​​til varmhvit. Personlige preferanser varierer her, og fargevalget ditt avhenger av atmosfæren du er ute etter. Utover farge kommer lysrør i disse tre hovedstilene:

    Kompakte lysrør

    Vanligvis utstyrt med standard gjengede baser for å passe inn i din eksisterende lysarmaturer og lamper, kompakte lysrør (CFL) er små og har et tynt brettet eller krøllet rør som lyset kommer fra. De har også innebygde elektroniske forkoblinger, og derfor trenger de ikke en fullstendig systemendring for å starte opp belysningen av hjemmet ditt.

    Standard rør

    Rette, enkle lysrør i rørstil er det de fleste ser for seg når du nevner lysrør. De har vært vanlige i mange år i takarmaturer i kontor, detaljhandel og andre kommersielle omgivelser. Disse rørene kommer inn mange lengder og diametre, og jobber bare i en fluorescerende armatur utstyrt med ballast.

    U-formede pærer

    Noen ganger også referert til som kompakte lysrør, disse u-formede pærer er vanligvis designet for å fungere i apparater med eksterne elektroniske forkoblinger. De er midtpunktet mellom ballastutstyrte kompakte fluorescenser og pærer i rørstil. Foruten form er den største forskjellen at vridbare CF-pærer har en innebygd ballast som gjør at de kan arbeide i en standard lysuttak, og det gjør ikke disse enhetene.

    Fordeler og ulemper med lysrør

    Fordeler

    Lysrør er effektive, og produserer mye mer lys for en gitt mengde energi enn glødelamper. I motsetning til glødelamper produserer de ikke mye overskuddsvarme, noe som fører til ytterligere energibesparelser. Selv om de er dyrere per pære enn glødelamper med lignende effekt, utgjør de langsiktige energibesparelsene mer enn prisforskjellen.

    Store lysrør i rørstil gir mye lys. Selv om du ikke vil ha en så utilitaristisk lyskilde i hjemmet ditt, fungerer disse pærene godt i verksteder, garasjer og kommersielle rom.

    Ulemper

    Forhåndskostnaden for kompakte fluorescenser kan være avskrekkende, spesielt når du belyser store områder. Kvikksølv inne i dem kan også være et problem.

    Hvis et fluorescerende lys bryter, kan omgivelsene være forurenset. Derfor ødelagt fluorescens må behandles som farlig avfall og ryddet opp deretter. Dette innebærer å fjerne alle fra hjemmet ditt, åpne dører og vinduer i flere minutter, slå av all tvungen luft VVS -systemer og deretter metodisk plukke opp brikkene og plassere dem i en forseglingsbar beholder.

    Selv om du ikke bryter en, brukte fluorescerende pærer bør avhendes forsiktig, ifølge Environmental Protection Agency (EPA). I motsetning til glødelamper eller lysdioder, må fluorescenser tas til et sertifisert resirkuleringsanlegg eller, enda bedre, en farlig avfall på grunn av kvikksølv de inneholder.

    Til slutt fungerer ikke lysrør godt når det er kaldt. De er lyseste ved romtemperatur, men jo kjøligere rommet er, jo mindre lys vil de produsere. Alt under frysepunktet, og de slås kanskje ikke på i det hele tatt.

    Er lysstoffrør for deg?

    Det er opp til hver forbruker å velge lyskilder som fungerer best for dem, og lysstoffrør er fortsatt et levedyktig valg i visse situasjoner.

    Lysrør er sikkert mer risikofylt enn andre typer pærer på grunn av kvikksølv de inneholder. De er også ofte mer plagsomme på grunn av behovet for elektroniske forkoblinger, dårlig ytelse i kulden og behovet for å kaste dem i et farlig avfall.

    Når det er sagt, har de noen fordeler, og en forsiktig bruker kan håndtere kvikksølvproblemet. Til tross for ulempene, blir de fremdeles produsert og solgt i USA og over hele verden, og kan absolutt hjelpe deg spare på energiregningene dine langsiktig.

instagram viewer anon