Do It Yourself
  • Hvordan bruke en overspenningsbeskytter for elektroniske enheter

    click fraud protection

    Overspenningsvern er et must for enhver elektronisk enhet, enten det er en digital klokke, en datamaskin, en oppvaskmaskin eller et hjemmekinoanlegg.

    Lav-profil overspenningsvern

    Overspenningsvern for elektroniske enheterFamilien Handyman

    Enhver enhet med en databrikke, enten det er en digital klokke på $ 20 eller et hjemmekinosystem på $ 5000, er sårbare for plutselige spenningstopper som rutinemessig går gjennom elektriske ledninger. Hvis piggen har nok energi, vil den slå gjennom brikken og ødelegge den, noe som tvinger deg til enten å kassere TV-en din eller bruke hundrevis av dollar på reparasjoner.

    Lynstormer er årsaken til de mest skadelige overspenningene, men mindre overspenninger forekommer også. Mange av de mindre overspenningene som genereres i hjemmet ditt (av støvsugermotorer, kjøleskapskompressorer, etc.), kan også gradvis degradere og ødelegge databrikker. Hjem med lange linjer fra bruksstolpen (landlige og "ytre ring" forstadsboliger) og i regioner med mye tordenvær er spesielt utsatt.

    Vi anbefaler to-trinns overspenningsvern for en dyr TV og alle andre elektroniske enheter du setter høyt. Du kan montere en lavprofils overspenningsvern rett bak en veggmontert TV for å skjule ledningene.

    Merk: Det største bryet med å installere en veggmontert TV er å skjule ledningene. Hvis du virkelig vil ha et ledningsfritt utseende, kan du når du har bestemt deg for den beste plasseringen for TV-festet installere en stikkontakt og koaksialkabeluttak bak TVen. Sørg for at veggbraketten du kjøper til TV-en gir nok plass til overspenningsdemperen.

    Plug-in overspenningsdemper

    Fhm Blue Grid overspenningsvern for elektroniske enheterFamilien Handyman

    Selv mindre enheter som konsoller og lydsystemer er sårbare for overspenninger. Beskytt dem med en ekstra plug-in overspenningsdemper.

    En overspenningsdemper gir god beskyttelse mot overspenninger som genereres i hjemmets ledningssystem og anstendig beskyttelse mot store overspenninger som kommer utenfor. Du finner et bredt utvalg av plug-in overspenningsdempere i elektronikkbutikker og på Internett.

    Her er hva du skal se etter:

    Sjekk de tekniske spesifikasjonene for disse minimumsfunksjonene:

    • 330 volt (eller mindre) klemspenning;
    • 5 nanosekunder (eller mindre) klemmehastighet;
    • 500 joule (eller mer) energispredning.

    Hvis du handler personlig, bør emballasjen på overspenningsdemperen vise disse tallene. Generelt, jo lavere klemspenning, desto raskere reagerer den på strømstøtet; og jo høyere joule-vurdering, desto bedre demper og jo høyere pris.

    Overspenningsdemper for hele huset

    Overspenningsvern for elektroniske enheterFamilien Handyman

    En overspenningsdemper for hele huset avskjærer overspenninger fra utvendige linjer, hovedsakelig fra lynnedslag, før de kommer inn i hjemmets elektriske ledninger. Det gir ikke bare mye sterkere beskyttelse (høyere energiabsorberende evne) for din dyre TV og datamaskin men beskytter også mikrobølgeovnen, oppvaskmaskinen, komfyren og alle andre enheter i hjemmet som har en databrikke.

    Siden så mange husholdningsapparater nå har chips, bør du vurdere å legge til overspenningsvern for hele huset selv om du ikke har en dyr TV. Monter denne enheten så nært som mulig til de innkommende ledningene inne i det elektriske panelet ditt. Vi anbefaler at du ansetter en autorisert elektriker for denne oppgaven siden det er ekstremt farlig å arbeide i nærheten av strømførende ledninger inne i panelet.

    Se som et minimum etter en undertrykker for hele huset med 400 volt (eller mindre) klemspenning; 5 nanosekunder (eller mindre) klemmehastighet; og 1000 joule (eller mer) energiabsorberende evne.

    Merk: Alle overspenningsdempere bør ha indikatorlamper som viser at de fungerer. Ettersom de absorberer overspenninger, slites de gradvis ut og må skiftes ut. Noen dyrere helhusdempere har utskiftbare moduler slik at du kan bytte ut modulene etter hvert som de brenner ut, i stedet for hele enheten.

instagram viewer anon