Do It Yourself

Hagearbeid ved månen: Slik bruker du månefaser for planting

  • Hagearbeid ved månen: Slik bruker du månefaser for planting

    click fraud protection

    Ta kontakt med dine forfedre og Moder Natur når du hager ved månens faser. Bruk månens hageprinsipper for en sunnere hage.

    Som en mestergartner og urteterapeut jobber jeg med naturen i mine hagearbeid. Jeg bruker ikke kjemikalier. jeg følger permakulturprinsipper. Og jeg har som mål å være i harmoni med Moder Natur så mye som mulig.

    Månehagearbeid, eller hagearbeid ved månen, er en annen naturbasert teknikk jeg bruker. Det er et eldgammelt og fascinerende konsept, sentrert rundt ideen om at den distinkte energien til hver fase av månen stemmer overens med spesifikke hageoppgaver og planter.

    Jeg vet det høres hektisk og magisk ut. Men det er legitim vitenskap bak det, og jeg kjenner mange mennesker som sverger til denne teknikken for å generere sunnere planter og større avlinger.

    På denne siden

    Hva er hagearbeid ved månen?

    Enkelt sagt synkroniserer det hagearbeid med de forskjellige fasene av månesyklusen.

    Vi vet at månens gravitasjonskraft påvirker tidevannet i havene våre. Men det påvirker også mindre vannmasser, inkludert fuktighetsinnholdet i jorda og i selve plantene. På den måten påvirker det plantenes vekstmønster, helse og livskraft.

    Månens syklus har fire primærfaser: nymånen, den første fjerdedelen eller voksende måne, fullmånen og den siste fjerdedelen eller avtagende månen. I månehagearbeid er hver fase bedre for visse typer hagearbeid.

    Eksempel: Fordi månens gravitasjonskraft er sterkest under en nymåne, stimulerer energien rotvekst. Så det er best å plante frø og transplantere frøplanter og unge planter under nymånen for å oppmuntre til sterk, kraftig rotvekst. På den annen side øker fullmånefasen plantens fuktighetsinnhold, noe som gjør den best for høsting.

    Månehagearbeid står også for månens passasje gjennom tolv stjernebilder av dyrekretsen, hver assosiert med et element av jord, ild, luft eller vann. Disse elementene antas å påvirke ulike typer planter og deres vekstmønstre.

    Egentlig kommer det ned til dette: Hagearbeid ved månen oppmuntrer gartnere til å være mer oppmerksomme og observante på naturlige verden rundt dem, fremmer en dypere forbindelse mellom gartneren, plantene deres og himmellegemene ovenfor.

    Hva er opprinnelsen og historien til hagearbeid ved månen?

    Røttene til månehagearbeid går tilbake til eldgamle sivilisasjoner, inkludert romerne, egypterne, mayaene og til og med kelterne. Alle observerte månens faser for å veilede deres landbrukspraksis.

    Noen av disse sivilisasjonene etterlot seg detaljerte landbruksalmanakker, spesielt mayaene, kjent for sin avanserte astronomiske kunnskap. Landbruksregistreringene deres inkluderer informasjon om månefasene og himmelske hendelser som ledet deres jordbruksinnsats.

    Praksisen vedvarte gjennom tiden. De Gammel bondealmanakk, den eldste i Amerika, har levert informasjon om månehagearbeid til sine lesere siden 1792.

    Bondesamfunn verden over driver fortsatt månelandbruk. Hjemmegartnere som er interessert i å jobbe med den naturlige verden i stedet for å bekjempe den, går over til månehagearbeid med stor suksess.

    Hagearbeid ved månen Fordeler

    Lunar hagearbeid gir flere fordeler fremfor tradisjonell hagearbeid:

    • Forbedret plantevekst: Å justere planting med månens faser kan føre til sunnere, raskere voksende planter.
    • Forbedret fuktighetsbevaring: Månens gravitasjonskraft kan forbedre jordfuktigheten, gunstig for frøspiring.
    • Bedre skadedyrkontroll: Noen gartnere observerer færre skadedyr og sykdommer når de følger månens hageprinsipper.
    • Bedre ugrasbekjempelse: Fjerning av ugress mellom avtagende måne og nymåne, når planteveksten er tregest, gjør at ugresset mindre sannsynlig kommer tilbake. Min bestefar sverget alltid ved å luke når månen var i Løven.

    Det er egentlig ingen ulemper med månehagearbeid. Det skader ikke deg eller hagen din, eller krever noen spesiell forberedelse eller verktøy. Og det er ikke mer arbeidskrevende enn vanlig hagearbeid.

    Planting etter månefasene

    Hver månefase tilbyr unik energi for ulike planteaktiviteter:

    • Nymåneplanting: Ideell for så frø og plante overjordiske avlinger.
    • Voksende måneplanting: Flott for bladvekst og utvikling, spesielt for bladplanter og grønnsaker.
    • Fullmåneplanting: Perfekt for planting av rotvekster og løker.
    • Avtagende måneplanting: En god tid for beskjæring, luking og høsting.

    Høsting etter månefasene

    Som med planting, tilbyr hver månefase optimale tider for høsting:

    • Voksende månehøsting: Ideell for å plukke bladgrønt og urter for umiddelbar bruk.
    • Fullmånehøsting: Perfekt for rotgrønnsaker og frukt.
    • Avtagende månehøsting: Best for avlinger for lagring.
    • Nymånehøsting: Generelt en hvileperiode, men kan brukes til høsting om nødvendig.

    Månen hagearbeid tips og teknikker

    For å starte med månehagearbeid, vurder disse tipsene:

    • Bruk månekalendere og planleggingsverktøy: Bruk en måne kalender å spore månens faser og planlegge hagearbeidet deretter.
    • Observerer månefaser og månetegn: Lær å observere månens faser og tegn på din lokale himmel.
    • Bruk komplementære praksiser: Kombiner månehagearbeid med andre organiske og biodynamiske metoder for best resultat. Biodynamisk hagearbeid er en helhetlig, regenerativ, naturlig tilnærming til å forbedre helsen til jord, planter, dyr og mennesker som bor og arbeider i det rommet. Fokuser på bygge jordhelse, følge permakulturprinsipper og prøve nye måter å jobbe med naturen på, som kompostering på plass eller bygge en hugelkultur seng.
    Katy Willis
    Katy Willis

    Katy Willis er en mester herbalist, mester gartner og hundernæringsfysiolog. Hun elsker hundene sine, naturen, hagearbeid og alt av teknologi, fra smarte hjem til mekanikken for personvern på internett. Katy liker å dele kunnskapen sin om søking, selvforsynt liv, moderne husholdning, frøsparing og økologisk grønnsakshagearbeid, hjelpe andre med å lære glemte ferdigheter, gjenopprette kontakt med naturen og leve grønnere og sunnere. Hun har også to hunder som hun oppdrar naturlig, gir et råkosthold, positiv forsterkningstrening og naturlig helsehjelp.

instagram viewer anon