Do It Yourself

Hvorfor er hunder redde for fyrverkeri? Og hvordan kan du hjelpe dem med å takle det?

  • Hvorfor er hunder redde for fyrverkeri? Og hvordan kan du hjelpe dem med å takle det?

    click fraud protection

    Avdekk årsakene bak hundens frykt for fyrverkeri, og finn ekspertløsninger for å holde den rolig under støyende feiringer.

    Fyrverkeri kan være et blendende skue for mennesker. Men for våre hundekamerater kan de være en kilde til stor nød.

    Min eldre hund Oscar ble ikke plaget av fyrverkeri før en ettermiddag. Vi var utendørs, og noen uventet sette opp et stort fyrverkeri nesten på toppen av oss. Det skremte den stakkars lille fyren. Nå, syv år senere, er han fortsatt helt livredd for alt som til og med høres ut som et fyrverkeri.

    Min unge whippet Phoebe, derimot, er ikke så veldig interessert i dem. Hun bare sover gjennom.

    På denne siden

    Hvorfor er hunder redde for fyrverkeri?

    Fyrverkerifobi er et komplekst problem. Årsakene bak det involverer mer enn bare en motvilje mot høye smell.

    Høy lyd og følsomme ører

    Hunder har en mye mer akutt hørselssans enn mennesker. De høye bommene og sprekkene fra fyrverkeri kan være overveldende og til og med smertefullt for dem.

    Hunder opplever lyder annerledes enn mennesker. De kan høre høyere frekvenser og lyder med mye lavere volum enn vi kan. Så støyen fra fyrverkeri kan være langt mer intens for dem.

    Uforutsigbarhet og instinkter

    Fyrverkeri er uforutsigbart, med plutselige utbrudd av støy og lys som kan skremme hunder og utløse deres naturlige flyrespons. Dette kan føre til at hunder føler seg stresset og engstelig, fordi de ikke kan forutse når neste høye støy vil oppstå.

    Smerte

    Det er kanskje ikke atferdsmessig. En studie fra 2018 viste hunder som var følsomme for høye lyder ofte hadde underliggende muskel- og skjelettplager.

    Teorien: Høy lyd får hunden til å hoppe eller anspent på uvanlige og uforutsigbare måter, noe som legger mer stress på allerede smertefulle eller kompromitterte ledd og lemmer. Så hunden lærer å assosiere støyen med økt smerte.

    Hele opplevelsen

    For hunder er det mer enn bare støy, selv om det åpenbart er en del av det. Hvis hunden din har en fyrverkerifobi, er den ofte stresset og anspent en stund før du hører noe støy. Dette er mest på grunn av lukt.

    Fyrverkeri og kjemikaliene i dem avgir en sterk duft, som kan utløse en hunds angst. I tillegg er andre dufter ofte assosiert med fyrverkeri, som cookouts og bål. Over tid kan hunden din opprette forbindelsen.

    Og i noen situasjoner kan hunder føle vibrasjonene fra store eksplosjoner. Det er også skummelt og truende når de ikke forstår hva som skjer.

    Er alle hunder redde for fyrverkeri?

    Nei. Noen, som min Phoebe, kan rolig se på fyrverkeri uten tegn til frykt. Faktorer som tidlig eksponering for høye lyder, temperament, rase og individuell personlighet kan påvirke en hunds reaksjon på fyrverkeri.

    Vi gjorde alle de riktige tingene med begge hundene våre, som tidlig eksponering for lavt støynivå, gradvis økende volum og så videre. Vi tok dem til og med på våpenhundtrening for å bli vant til å være rundt smellene og tilhørende dufter, siden de er like. Og det fungerte. Først.

    Men for Oscar gjorde den ene uforutsigbare hendelsen for år siden ham traumatisert. Uansett hva jeg gjør, vil jeg aldri helt løse den frykten. Så vi bruker alle slags beroligende teknikker kombinert med medisiner.

    Hvordan roe en hund under fyrverkeri

    Jeg orker ikke å se Oscar så helt livredd. Det er hjerteskjærende. Og skummelt.

    For hunden din vil du sannsynligvis trenge flere av disse teknikkene for å berolige dem. Men fremfor alt, vær snill og tålmodig. Og ikke vær redd for å se veterinæren din og få medisiner for å hjelpe hunden din gjennom disse traumatiske tidene.

    Å skape et trygt rom

    Utpek et rolig, trøstende område i hjemmet ditt hvor hunden din kan trekke seg tilbake til. Dette kan være en kasse eller et koselig hjørne fylt med deres favorittleker, tepper og godbiter.

    Sørg for at plassen er borte fra vinduer for å minimere støy og visuell stimulering fra fyrverkeriet. Jeg bruker hovedbadet vårt. Oscar migrerer naturlig til det når han er redd uansett. Dette badet har ingen vinduer og en tykk dør, så det er mindre støy, og han kan slå seg til ro.

    Bruk av støyreduserende produkter

    Invester i støydempende produkter for hunden din, som øreklokker spesielt for hjørnetenner, a hvit støy maskin eller beroligende musikk. Interessant nok anbefaler hundetreneren vår dansemusikk i stedet for klassisk fordi de tunge rytmiske beatene skjuler fyrverkerilyden.

    Hvis du velger øreklokker, gjør hunden din ufølsom først. Forbered dem ved å øve noen samarbeidende omsorg og bygge opp til å plassere øreklokkene på dem.

    Motkondisjonering og desensibilisering

    Utsett hunden din gradvis for fyrverkerilyder for å redusere angsten over tid. Start med å spille opptak av fyrverkeri på lavt volum, belønn dem med en godbit og ros ved hver eksplosjon, knitring, sus og pop. Ha det knapt hørbart med det første, og skru det deretter opp i små trinn over noen uker.

    Du kan også spille morsomme treningsspill, DIY hjernetreningsspill og puslespill leker som hjelper dem å ignorere støyen og fokusere på oppgaven.

    Naturlige midler og medisiner

    Vurder beroligende kosttilskudd, feromondiffusorer eller reseptbelagte medisiner for å lette hundens fyrverkeriangst.

    Med Oscar var symptomene hans bare ikke håndterbare med naturlige rettsmidler alene. Men med råd fra vår veterinær bruker vi angstdempende medisiner til generell daglig bruk i høye fyrverkeriperioder. Vi har også en akuttgelé for munnhule som vi kan sette på tannkjøttet for å roe ham hvis ting blir veldig ille.

    Hvordan kan kjæledyrforeldre fortelle at de trenger å oppsøke veterinæren sin for å få hjelp med fyrverkerifobi?

    "Se etter tegn på nød som panikk, gjemmer seg, pacing, pesing, dribling og passasje av urin eller avføring inni,” sier Dr. Rhiannon Jones, en veterinær ved Northvet Veterinary Group i Skottland. "Medikamenter bør gi hunden en følelse av avslapning og hukommelsestap, ikke bare sedasjon alene, siden ingen ønsker å være klar over terroren, men ute av stand til å bevege seg!"

    Katy Willis
    Katy Willis

    Katy Willis er en mester herbalist, mester gartner og hundernæringsfysiolog. Hun elsker hundene sine, naturen, hagearbeid og alt av teknologi, fra smarte hjem til mekanikken for personvern på internett. Katy liker å dele kunnskapen sin om søking, selvforsynt liv, moderne husholdning, frøsparing og økologisk grønnsakshagearbeid, hjelpe andre med å lære glemte ferdigheter, gjenopprette kontakt med naturen og leve grønnere og sunnere. Hun har også to hunder som hun oppdrar naturlig, gir et råkosthold, positiv forsterkningstrening og naturlig helsehjelp.

instagram viewer anon