Do It Yourself
  • Er liljer giftige for hunder? Alt du trenger å vite

    click fraud protection

    Visste du at noen liljer kan være dødelige for hunden din? Finn ut hvilke som er farlige, symptomene du bør se etter og hva du bør gjøre.

    De fleste kjæledyrforeldre vet at liljer er giftige for katter, men hva med hunder?

    Ja, mange liljer er det giftig for hunder så vel som katter. Symptomer kan variere fra oral irritasjon til anfall og død, avhengig av hvilken lilje de kommer i kontakt med.

    Ikke alle liljer er giftige, men det er alltid best å være forsiktig. Etter å ha sett en venns hund ved et uhell innta et liljeblad fra en bukett i stua, hektisk hastverk til veterinærkontoret, og den kostbare og ubehagelige behandlingen, jeg vil ikke ta noen sjanser. Det vil aldri være liljer i huset eller hagen min.

    Jeg er en erfaren hundemamma og en mestergartner, så jeg sørget for å lage en hunde- (og katte-) trygg hage uten liljer, påskeliljer, tulipaner, hyasinter eller andre giftige planter. I stedet laget jeg en dyresikker sansehage med planter de kan snuse, gni mot og til og med tygge på når de føler for det.

    Er liljer giftige for hunder?

    Ja, mange varianter er det. Det er alle deler av plantene, fra blomster og pollen til knoller og jordstengler. Inntak av selv en liten mengde av en lilje kan forårsake alvorlige helseproblemer og til og med død hos hunder.

    Selv om ikke alle liljer er giftige, og ikke alle vil drepe en hund, har mange det potensialet. Så med mindre du er helt sikker på at sorten du har er 100 % sikker, er det best å unngå å ha liljer i hjemmet eller hagen, selv om de er pene.

    Er calla liljer giftige for hunder?

    Ja. Hele planten er giftig, med den høyeste konsentrasjonen av giftstoffer som finnes i den underjordiske stilken som kalles rhizom. Calla liljer, vitenskapelig kjent som Zantedeschia aethiopica, inneholder uløselige kalsiumoksalatkrystaller, den primære årsaken til toksisitet.

    Hvis hunden din prøver å spise deler av en kallalilje, vil kalsiumoksalatet forårsake irritasjon og hevelse i munn, svelg og mage-tarmkanalen. Symptomer på calla liljeforgiftning hos hunder inkluderer sikling, problemer med å svelge, oppkast, labbing i munnen og tap av appetitt.

    I alvorlige tilfeller kan hevelsen hindre hundens luftveier, noe som gjør det vanskelig for dem å puste og potensielt føre til kvelning.

    Er fredsliljer giftige for hunder?

    Ja. Hele fredsliljeplanten (Spathiphyllum spp.) inneholder kalsiumoksalatkrystaller. Forgiftningsvirkningen er den samme som calla liljer, så de deler de samme uheldige symptomene.

    Er påskeliljer giftige for hunder?

    Påskeliljer (Lilium longiflorum) er ekstremt farlige for hunder på grunn av deres høye toksisitet. Hver del av påskeliljen, selv pollen, inneholder giftige forbindelser som kan drepe hunden din.

    Hvis hunden din er uheldig nok til å spise en påskelilje, vil du først legge merke til oppkast, diaré, magesmerter og matvegring. Når tilstanden deres forverres, vil du se mer alvorlige problemer når hundens nyrer begynner å slå seg av. Akutt nyresvikt er dødelig uten tidlig veterinærintervensjon.

    Hvis du har den minste mistanke om at hunden din spiste en påskelilje, ikke vent til symptomene dukker opp. Søk veterinærråd umiddelbart. Jo før du handler, jo bedre er prognosen for hunden din.

    Er asiatiske liljer giftige for hunder?

    Ja. Som med påskeliljer, alle deler av en asiatisk lilje (Lilium spp.) er giftige. Ved inntak kan disse forbindelsene forårsake alvorlige helseproblemer, inkludert nyresvikt og til og med død.

    Symptomer på asiatisk liljeforgiftning er de samme som påskeliljeinntak, så det er en veldig alvorlig og farlig situasjon. Tidlig behandling er avgjørende for hundens overlevelse.

    Er cannaliljer giftige for hunder?

    Canna liljer (Canna spp.) anses ikke som giftig for hunder, noe som gjør dem til et tryggere alternativ. Disse plantene inneholder ikke de skadelige forbindelsene som finnes i mange andre liljearter.

    Imidlertid bør du fortsatt ikke la hunden din bare spise cannaliljer eller andre planter du ikke er sikker på. Selv trygge planter kan forårsake mild gastrointestinale forstyrrelser hvis de inntas i store mengder, og noen hunder kan ha individuell følsomhet.

    Hva du skal gjøre hvis hunden din spiste en lilje

    Hvis du mistenker at hunden din har fått i seg noen del av en lilje, handle raskt, men vær rolig. Du ønsker å minimere stress for hunden din for å unngå å øke hjertefrekvensen og øke blodtrykket.

    Jeg kan ikke underslå hvor viktig rask handling er for å få et godt resultat og redusere risikoen for alvorlige helsekomplikasjoner. Her er trinnene du bør følge:

    • Fjern eventuelt gjenværende plantemateriale: Sjekk hundens munn forsiktig for rester av plantemateriale og fjern den forsiktig, pass på så du ikke forårsaker skade.

    • Kontakt en veterinær eller akutt dyreklinikk: Ikke vent på at symptomene skal dukke opp – ta kontakt med veterinæren din eller nærmeste dyreklinikk med en gang. Tid er av essensen når man arbeider med liljeforgiftning.

    • Gi relevant informasjon: Når du snakker med veterinæren din, gi så mye informasjon som mulig om situasjonen, inkludert type lilje, hvilke deler av planten som ble inntatt og omtrentlig mengde konsumert. Dette vil hjelpe veterinæren med å bestemme det beste handlingsforløpet.

    • Følg veterinærens råd: Gjør hva veterinæren din ber deg om. De vil mest sannsynlig fortelle deg om å ta med hunden din til klinikken umiddelbart slik at de kan begynne behandlingen.

    • Overvåk hunden din for symptomer: Hold et øye med hunden din for tegn på plager eller ubehag, som sikling, oppkast, svelgevansker eller sløvhet.
    • Lær av erfaringen: Etter å ha tatt opp den umiddelbare bekymringen, ta skritt for å forhindre fremtidige hendelser. Vurder planter i ditt hjem og hage og fjern eventuelle potensielt farlige for å holde din pelskledde venn trygg.

    Katy Willis
    Katy Willis

    Katy Willis er en mester herbalist, mester gartner og hundernæringsfysiolog. Hun elsker hundene sine, naturen, hagearbeid og alt av teknologi, fra smarte hjem til mekanikken for personvern på internett. Katy liker å dele kunnskapen sin om søking, selvforsynt liv, moderne husholdning, frøsparing og økologisk grønnsakshagearbeid, hjelpe andre med å lære glemte ferdigheter, gjenopprette kontakt med naturen og leve grønnere og sunnere. Hun har også to hunder som hun oppdrar naturlig, gir et råkosthold, positiv forsterkningstrening og naturlig helsehjelp.

instagram viewer anon