Do It Yourself
  • Hvordan velge mellom en varmepumpe og en ovn

    click fraud protection

    Føderale insentiver og statlige forskrifter veier tungt til fordel for varmepumper i disse dager, men en varmepumpe er kanskje ikke det beste valget for alle.

    Hvis du vurderer å oppgradere hjemmets varmesystem, har du to gode grunner til å vurdere kjøpe varmepumpe over en ovn - spesielt hvis du bor i California.

    Den første er High Efficiency Electric Home Rebate Act (HEEHRA). Del av Inflation Reduction Act (IRA) vedtatt av kongressen i 2022, gir den rabatter på opptil $8 000 for å installere en ny varmepumpesystem. Den andre: Den nylige avstemningen fra California Air Resources Board om å forby salg av nye gassovner innen 2030. Andre stater kan følge etter.

    Hvorfor det store grepet mot varmepumper? Svaret – hovedsakelig – er at de går på elektrisitet og ikke produserer skadelige utslipp. Det samme gjelder selvfølgelig for elektriske ovner, men varmepumper er langt mer energieffektive.

    Og med stadig bedre design, kan varmepumper holde hjemmet komfortabelt selv når utetemperaturen faller så lavt som minus-10 grader.

    På denne siden

    Hva er en varmepumpe?

    Tenk på en varmepumpe som et klimaanlegg baklengs.

    Hvis du snudde vindusklimaanlegget, ville den varme luften som vanligvis forsvinner utendørs blåse inn i huset ditt – og du vil ha en varmepumpe. Mange varmepumper kommer med en vendeventil som lar dem fungere som varmere og klimaanlegg.

    En varmepumpe bruker samme type kjølesystem som kjøleskapet ditt - et par kobberspiraler atskilt med en liten åpning, et kjølemedium og en kompressor. Kompressoren setter kjølemediet i kondensatorspolene under trykk og gjør det til en væske, og frigjør varme.

    Den trykksatte væsken sprayer gjennom åpningen og fordamper i fordamperspolene, og trekker varme ut av luften. Deretter går den tilbake for å settes under trykk igjen. Mens en klimaanleggvifte sirkulerer kjølig luft fra fordamperspolene inn i huset, sirkulerer en varmepumpevifte varm luft fra disse spolene.

    Varmepumper kommer i to deler. En utendørs enhet rommer kompressoren, et sett med fordampningsspoler og en vifte. En innendørs enhet rommer flere kondenseringsspoler og en annen vifte, vanligvis i en separat struktur kalt en luftbehandler. En slange som går gjennom veggen forbinder spolene i innendørs- og utendørsenhetene.

    Mindre innendørsenheter med egne vifter, kalt mini-splitter, er også tilgjengelige for å varme opp individuelle rom.

    Hva er en ovn?

    I motsetning til en varmepumpe, en ovn genererer varme ved å brenne et drivstoff eller føre elektrisitet gjennom et resistivt element. Det er vanligvis i kjelleren eller et vaskerom, og produserer varme sirkulert gjennom et kanalsystem av en blåser plassert i luftbehandleren.

    Alle ovner inkluderer en varmekilde, varmeveksler og en blåser. Noen drivstoffbrennende har avtrekk for å avgi forbrenningsgasser.

    Høyeffektive gassovner trenger ikke røykkanaler. De resirkulerer forbrenningsgasser for å trekke ut mer varme, og slipper bare ut forsuret vann gjennom et PVC-avløpsrør. Selv om de forvandler nesten 100 prosent av drivstoffet til varme, er det fortsatt fossilt brensel, en annen grunn til at California planlegger å forby dem.

    Vurder dette når du velger en varmepumpe vs en ovn

    Hvis du er bygge nytt hus eller å gjøre om varmesystemet ditt, gir HEEHRA-incentivene god grunn til å favorisere en varmepumpe. I klima der temperaturen faller under minus-10 grader, er imidlertid en ovn vanligvis det mest pålitelige alternativet.

    Hvis huset ditt er lufttett og tilstrekkelig isolert, kan en varmepumpe fungere når den kombineres med resistive varmelister i luftbehandleren for nødvarme på de kaldeste dagene.

    Fordeler og ulemper med varmepumpe

    Fordeler

    • Lave driftskostnader: En varmepumpe koster omtrent halvparten så mye å drive som en naturgass- eller elektrisk ovn, og omtrent en tredjedel så mye som en olje- eller propanovn.
    • Lave installasjonskostnader: Installasjon koster omtrent det samme som en konvensjonell ovn, men omtrent halvparten så mye som å installere en høyeffektiv ovn. Husk at myndighetenes insentiv kan ta en alvorlig bit av installasjonskostnadene. På toppen av det hele kjøler en varmepumpe også, så du sparer også ved å ikke kjøpe klimaanlegg.
    • Spare plass: Den fungerende delen av en varmepumpe som monteres utendørs krever bare 24 tommer klaring rundt den. Innendørsenheten trenger enda mindre klaring. Sammen med luftbehandleren kan den ofte monteres på vegg.

    Ulemper

    • Ikke for kaldt klima: Luftvarmepumper fungerer dårlig i ekstrem kulde. Du kan komme rundt det ved å installere et bakke- eller vannkildesystem. Men det krever å legge rør under eller under vann, et kostbart forslag.
    • Støyende: Lyden kommer for det meste fra kompressoren, som kan være høy nok til å forstyrre dem i nærliggende rom.

    Fordeler og ulemper ved ovn

    Fordeler

    • Stille og ikke-påtrengende: En ovn kan gjemmes bort i et skap eller kjeller. Bortsett fra susen fra gassen som antennes eller luften som blåser gjennom registrene, lager den lite støy.
    • Mindre vedlikehold: Krever kun regelmessige filterskift og støvsuging. Det er ingen spoler eller kompressorer å overvåke og vedlikeholde.
    • Varer lenger: En ovn er mindre komplisert enn et varmepumpesystem og varer i gjennomsnitt 20 år, fem år lenger enn en vanlig varmepumpe.

    Ulemper

    • Høye driftskostnader: En ovn er generelt dyrere i drift enn en varmepumpe.
    • Kilde til luftforurensning: Forbrenningsgasser fra standard-effektive ovner med røykkanaler forurenser luften. Høyeffektive ovner forurenser ikke, men er dyrere å kjøpe og installere.

    Ta den endelige avgjørelsen

    Varmepumper og standardeffektive ovner koster omtrent det samme å installere, så valget mellom en varmepumpe vs. en ovn kommer ganske mye ned til ditt lokale klima.

    I moderate klimaer er beslutningen om å gå med en varmepumpe en no-brainer, spesielt med statlige insentiver. Men fordi en ovn gir mer pålitelig varme, er den et bedre valg for ekstremt kaldt klima.

    Hvis klimaet ditt er et sted mellom moderat og ekstremt, sjekk med naboene dine for å se om noen bruker varmepumper og om de er fornøyde med dem. Det er også smart å konsultere lokale VVS-forhandlere. Varmepumpeteknologien blir stadig bedre, og det kan snart finnes en som passer for deg.

    Populære videoer

    Chris Deziel
    Chris Deziel

    Chris Deziel har vært aktiv i byggebransjen i mer enn 30 år. Han var med på å bygge en liten by i Oregon-ørkenen fra grunnen av og var med på å etablere to landskapsarbeidsselskaper. Han har jobbet som snekker, rørlegger og møbellakkerer. Deziel har skrevet DIY-artikler siden 2010 og har jobbet som nettkonsulent, sist med Home Depots Pro Referral-tjeneste. Arbeidene hans har blitt publisert på Landlordology, Apartments.com og Hunker. Deziel har også publisert vitenskapelig innhold og er en ivrig musiker.

instagram viewer anon