Do It Yourself
  • Du bør rengjøre veggene dine regelmessig

    click fraud protection

    Rengjøring av vegger kommer ikke ofte opp på oppgavelisten. Visste du at du bør vaske veggene dine regelmessig? Her er hvorfor, og hvor ofte.

    Mennesker bygde de første veggene for tusenvis av år siden, og vi har unngått å rense dem siden. Flekker rundt lysbrytere? Selvfølgelig. En svamp og litt mild såpe, og de trafikkerte stedene er gode som nye.

    Men hele veggen? Hvem vil gjøre det, enn si hver vegg i huset? Det ser høy innsats og lav avkastning ut. Ville noen i det hele tatt lagt merke til at du gjorde det?

    Å vaske vegger viser seg å være en god idé, og det kommer med fordeler utover en frisk, ren start. Jeg snakket med Melissa Homer, renholdssjef hos MaidPro.com, for å få noen råd om hvordan du gjør dette oversett rengjøringsoppgaven.

    På denne siden

    Hvor ofte bør du rengjøre veggene dine?

    Det er et lurespørsmål fordi det avhenger av rommet, sier Homer.

    Kjøkken- og baderomsvegger trenger regelmessig rengjøring. Oppholdsrom og soverom kan nok klare seg med en årlig veggvask, på det meste. Punktrengjøring holder mindre brukte gjesterom rene i årevis.

    Kjøkken og bad trenger mest oppmerksomhet fordi fuktighet og oljer i luften gjør at skitt fester seg til vertikale flater. "Støv som vanligvis faller ned på gulvet i de fleste rom vil feste seg til en vegg som er fuktig og klebrig fra matlaging eller dusjdamp," sier Homer.

    Klima og personlige vaner påvirker hvor ofte du bør rengjøre veggene dine også. Hvis du har kjæledyr, eller hvis du ofte holder vinduene åpne under fuktige eller smoggyte forhold, kan det hende at alle hjemmets vegger trenger rengjøring oftere.

    "På slutten av dagen vil veggen fortelle deg om den må rengjøres," sier Homer.

    Fordeler med å rengjøre veggene dine

    "Å vaske vegger er for de fleste et estetisk valg, siden skitne vegger virkelig kan ta bort fra et ellers attraktivt rom," sier Homer. Skitne vegger begynner å se misfargede og ujevne ut etter å ha blitt ignorert, og kan med dyp omsorgssvikt vise "lønnesirup” drypper.

    Andre fordeler inkluderer:

    • Allergi lindring: En skitten vegg er vanligvis ikke et helseproblem, men allergikere vil takke deg for at du har fjernet støv og andre allergener.
    • Forlenget levetid på malingen: Rengjøring av skitne, sterkt tilsmussede vegger kan skade maling. Periodisk rengjøring over veggens levetid minimerer kostbare malingsjobber.
    • Forebygging av mugg og mugg: Mugg kan vokse hvor som helst, selv i maling. Så hold vegger rene, spesielt i fuktutsatte områder.
    • Friskere utseende: Rene vegger lyser opp ethvert rom og koster mindre enn en ombygging eller maling.

    Verktøy for å hjelpe til med å rengjøre vegger

    Du trenger ikke mye for å rengjøre veggene dine:

    • Mikrofiber flat mopp med teleskophåndtak;
    • Husstand vaskebøtte;
    • Oppvaskmiddel, som f.eks Soloppgang,
    • Nøytral-pH gulvrens som Mr. Clean;
    • Mikrofiberklut eller svamp for punktrengjøring.

    Tips for veggrengjøring

    "Nøkkelen til å vaske vegger er å huske at det bare er overflatestøv på en delikat overflate," sier Homer. "Så vi trenger ikke - og bør ikke - risikere å gjøre noe aggressivt for å få det rent."

    Prøv disse tipsene for å rengjøre veggene dine forsiktig og effektivt:

    Sjekk om veggen trenger rengjøring

    Det er ingen vits å kaste bort tid på å vaske en vegg som egentlig ikke er skitten.

    En enkel måte å sjekke? Homer sier at du tar et mikrofiberhåndkle og fukter det med litt oppvaskmiddel – en dråpe eller to i varmt vann gjør det – og sveip kluten over en vaskbar vegg. La det tørke, og kom så tilbake for å se hvor skitten veggen din egentlig er. Hvis det er en stor endring i malingens lysstyrke eller farge der du drar kluten din, må veggen rengjøres.

    Sørg for at veggen din er vaskbar

    "Hvis du har ikke-vaskbar maling, kan du ikke rengjøre den, selv om du burde," sier Homer. For ikke-vaskbare overflater, inkludert tapet, bruk en støvsuger med en myk børste for å feie opp smuss og støv. Rengjør deretter så skånsomt du kan.

    Maling med flat overflate er generelt mindre vaskbare enn eggeskall eller sateng, selv om noen produsenter lager vaskbare flate malinger. Hvis du ikke vet om malingen din er vaskbar, test en liten del der du ikke har noe imot om det går galt, som bak sofaen.

    Bruk et mildt rengjøringsmiddel

    Hvis du rengjør en bakplate på kjøkkenfliser, har du råd til å legge litt albuefett i den. Men en malt vegg trenger mer finesse enn styrke. En mikrofibermopp og et mildt rengjøringsmiddel er alt du trenger.

    «Oppvasksåper som Dawn og nøytrale pH-rengjøringsmidler som Mr. Clean er standardinnstillingene for ømfintlige oppgaver som å vaske vegger, da de egentlig ikke kan skade noe som tåler vann.» sier Homer.

    Vask hele veggen

    Begynn på toppen og jobb deg nedover, sier Homer. Bruk et uttrekkbart mopphåndtak hvis du kan, for hvis du ikke får med deg hele veggen, risikerer du å etterlate en synlig linje mellom skitne og rene seksjoner.

    Hvis du har 20 fots tak, la de høye rekkeviddene gå eller leie profesjonelle rengjøringsmidler, sier Homer. De kommer med staver eller stillaser i kommersiell lengde og får hvert hjørne. Ikke risiker å falle for en ren vegg.

    Ikke bruk for mye vann

    Mikrofibermoppen skal være fuktig, ikke våt, når du rengjør veggene dine. Klem ut overflødig vann før du legger det på veggen. Overflødig vann vil bare føre til et rot, og risikere å skade fotlister og/eller teppe.

    Vann og strøm blandes ikke, så ikke la vann komme inn i beholderne eller lysbryterne. Det kan forårsake en farlig kortslutning eller jordfeil.

    Populære videoer

instagram viewer anon