Do It Yourself
  • Hvad er forskellen mellem et slot og et palads

    click fraud protection

    BuckinghamHVRIS/Shutterstock

    Spørg et barn, hvor en konge og dronning bor, og de vil sandsynligvis sige et slot eller et palads. Men hvad er forskellen mellem de to? Sådan kan du skille dem fra hinanden.

    For det første, hvor kommer vilkårene fra?

    Ordet 'slot' stammer fra det anglo-normanniske franske ord 'castel'', Som selv stammer fra det latinske ord, der betyder' fort '. Et slot er en befæstet bolig. Med andre ord er der mange slags befæstninger bygget til forsvar, men et slot bruges også specifikt som bolig. I middelalderen blev slotte normalt besat af en højfødt, såsom en herre, ridder eller monark. (Her er vist Bodium Castle, England.)

    Udtrykket 'palads' stammer fra Roms Palatinerhøj, hvor de rige og berømte byggede deres overdådige hjem i romertiden. Så når vi spekulerer på, hvad der er forskellen mellem et slot og et palads, er den vigtigste forskel, at et palads ikke er befæstet.

    Hvad kendetegner et slot?

    Slotte, som vi kender dem, begyndte at blive bygget i det ellevte og tolvte århundrede, selvom det ofte er baseret på eksisterende befæstninger. Fordi de blev bygget til forsvar, er slotte normalt bygget af stærk sten. De er placeret, hvor de let kan forsvares, f.eks. På en høj bakke eller beskyttet af en flod for at forhindre invasion fra fjenden. De er designet til at gøre adgang ekstremt vanskelig.

    Slotte var ofte omgivet af en voldgrav for at gøre tunnellering under en belejring umulig. Der er ofte gangbroer og krenelationer på taget for soldater at patruljere, og vinduer er smalle, så bueskytter kan skyde mod fjenden uden at risikere deres egen sikkerhed.

    Hovedporten er stærkt forsvaret, ofte med en bro og portcullis, med åbninger for soldater til at hælde kogende olie og andre sådanne grimme afskrækkende midler mod invaderende tropper. Og hovedporten førte ofte ind i en indre gård, hvor de indkommende tropper kunne blive fanget.

    Spiraltrapper blev specielt designet til at vindes med uret, så forsvarerne frit kunne bruge deres stærke højre arm, mens de tvang angriberne til at bruge deres svagere venstre arm. Og de havde ofte ujævne trin for at snuble modstandere.

    Disse er 50 af de mest afsidesliggende slotte i verden.

    Slot IR Stone/Shutterstock

    Hvad kendetegner et palads?

    Kort sagt, luksus. Paladser var ofte beregnet til at vise beboernes rigdom og overdådighed, så de blev bygget til at imponere. For eksempel kan Palace of Versailles i Frankrig prale af 2.300 værelser, mens Buckingham Palace (vist ovenfor) har "kun" 800.

    Vidste du, at Buckingham Palace i øjeblikket er ved at blive renoveret? Tag et kig på de involverede svimlende tal.

    Paladser var normalt imponerende og ofte fyldt med uvurderlige kunstværker, møbler og andet tilbehør, der også understregede beboernes rigdom. Ud over selve bygningen var paladser ofte berømte for deres smukke haver, hvoraf mange overlever den dag i dag. Meghan Markle vil have det sjovt med at beslutte, hvilken britisk kongelig have der bliver hendes favorit!

    Det tidligste overlevende palads menes at være Knossos -paladset på Kreta, der går tilbage til omkring 1950 fvt, hvilket gør det næsten 4.000 år gammelt!

    Mange U.K. slotte og paladser er åbne for offentligheden, så hvis du planlægger en rejse, hvorfor ikke tage en med på din tur? Og det er de 10 bedste blomsterudstillinger at deltage i i Storbritannien.

    Populære videoer

    Elizabeth Manneh
    Elizabeth Manneh

    Elizabeth er en erfaren freelance skribent, der hovedsageligt har specialiseret sig i digital sundhed og transformation, sundhed og velvære og uddannelse og læring. Hun er blevet offentliggjort på ReadersDigest.com, Paysa.com, The Family Handyman, Huffington Post, Thrive Global og The Good Men Project. Hun var også en regelmæssig bidragyder til Love Live Health og Daily Home Remedy. Elizabeth er en pensioneret folkeskoleforstander og uddannelseskonsulent med en fortsat passion for uddannelse og læring.

instagram viewer anon